Constănțenii se revoltă împotriva băncilor la care au credite

1075
Constănțenii se revoltă împotriva băncilor la care au credite - 757b1bb98b616f4f8d0cb350f4714988.jpg
Românii s-au revoltat împotriva sistemului bancar, susținuți puternic de OUG 50/2010, care le dă șanse uriașe de a câștiga o eventuală dispută în instanță cu instituțiile financiare. Ordonanța a adus modificări semnificative în ceea ce privește modalitatea de calcul a ratelor și a scos unele comisioane. Încurajați de modi-ficările legislative, mii de români cu rate la bănci s-au constituit în asociații pentru a intenta procese colective unităților bancare, fiind reprezentați de cele mai bune case de avocatură din țară.

Nici constănțenii nu s-au dat în lături și, profitând de noua lege, s-au luat de guler cu băncile.
Potrivit directorului Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC)Constanța, Dionisie Culețu, dacă înainte de apariția ordonanței (21 iunie 2010) se primeau doar câteva sesizări pe lună privind băncile, acum s-a ajuns la sute de astfel de reclamații.
"În momentul în care consu-matorul știe că a apărut un act normativ care îl apără, în speță OUG 50, încearcă să profite de situație. Este drept că băncile mai au termen până la 21 septembrie pentru a prezenta clienților actele adiționale în care să opereze modificările stipulate de ordonanță, însă au rămas cam mult în urmă. Pe acest fond, reclamațiile s-au înmulțit, ajungând chiar și la 150 de sesizări pe lună, fiind nevoiți să suplimentăm numărul de inspectori pe acest sector. Oamenii se plâng fie că nu le-au fost prezentate actele adiționale, fie că băncile au introdus în ele condiții care nu erau prevăzute de OUG 50, fie că le-au fost, pur și simplu, băgate sub nas contractele la ghișee, fără a-i lăsa să le studieze, ne-a declarat Dionisie Culețu.

Bancă din Constanța, amendată cu 10.000 lei
Șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor spune că, în ultimele luni, în baza re-clamațiilor înregistrate, s-au efectuat mai multe controale la băncile din Constanța. În urma verificărilor, trei unități bancare au fost amendate, cea mai mare sancțiune fiind de 10.000 lei.
De asemenea, inspectorii CJPC recomandă constănțenilor să studieze cu atenție actele adiționale emise de bănci. "Ei trebuie să știe că în contractele de credit cu dobândă variabilă, dobânda va fi raportată la ROBOR, EURIBOR sau LIBOR și o marjă fixă a băncii care nu va putea fi majorată pe toată durata derulării contractului, putând fi însă redusă. De asemenea, creditorul nu are voie să schimbe tipul de dobândă (din variabilă în fixă sau invers) și nici să majoreze rata dobânzii.
Banca trebuie să elimine din contract comisioanele care nu sunt permise de OUG 50/2010, cum este comisionul de risc, fără a adăuga altele decât cele prevăzute în ordonanță (n.r. -: comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent,nu ambele simultan, comision de rambursare anticipată de maxim 1% și numai la credite cu dobânda fixă, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor, costuri aferente asigurărilor dacă e cazul, penalități)", a mai precizat Dionisie Culețu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7565 secunde