"Păcat că nu se îngrijește nimeni de păduricea de lângă plaja Modern"

1067
În municipiul Constanța, spațiul verde dispare sub betoane. Parcurile sunt distruse pentru a se ridica biserici, iar pe oazele de verdeață din fața blocurilor sunt construite spații comerciale sau alte clădiri. Într-o Constanță unde spațiul verde va deveni, cât de curând, o raritate, păduricea care mărginește plaja Modern merită o soartă mai bună decât cea care i-a fost conferită de autorități, după cum ne-a semnalat și "Joe", un cititor al cotidianului nostru. "Știați că lângă plaja Modern avem o pădure? De fapt, unele zone din această pădure o transformă într-o adevărată junglă", și-a început cititorul nostru istorisirea după o incursiune în zonă. "Spre sur-prinderea mea, n-am dat de prea mulți oameni ai străzii sau de prea mulți câini. Doar doi oameni ai străzii zăceau pe iarba din pădure. Pe unul dintre ei l-am trezit din somn, așa că s-a pus liniștit «la masă», mușcând letargic dintr-un sandviș improvizat", a adăugat cititorul.
Dincolo de aspectele dezolante, această zonă impresionează prin frumusețe. "Sunt peisaje de pădure veritabilă. Copaci frumoși, flori, fluturi, ba chiar și un dud vechi de mulți ani. Este păcat că nu se îngrijește nimeni de acest loc", a atras atenția constănțeanul.
Este păcat, pentru că zona este deja afectată. "De-a lungul plajei se pot vedea mici izvoare care inundă, încet, toată zona. Unele sunt mai vechi și au făcut deja multe pagube - în apropierea dealului rotund, mai este puțin și zona se transformă în lac… din nou! În alte părți, se vede inestetic și îngrijorător cum dârele de apă își fac loc pe nisip. De asemenea, și pământul este afectat, devenind ba mlaștină, ba eroziune. Unde mai pui că în zona treptelor de la Zorile apa curge neîncetat, blocând singura cale destinată circulației oamenilor, noul traseu fiind vechiul deal pe care te suiai doar dacă te grăbeai", a descris cititorul "Cuget Liber". El a mai precizat că a trimis sesizări cu privire la zona respectivă către SC RAJA SA - având în vedere apa care se scurge dinspre oraș - și către Agenția de Protecția Mediului.
I-am contactat, la rândul nostru, pe reprezentanții celor două instituții. Niciunul nu s-a arătat preocupat să descopere motivele pentru care zona este în permanență străbătute de "izvoare" care o distrug. Irina Oprea, purtător de cuvânt RAJA, ne-a declarat că instituția nu are conducte de scurgere în zonă, iar apa care erodează pământul nu provine din sistemul de canalizare al orașului. Pe de altă parte, Senol Zevri, director APM, spune că aspectele sesizate nu intră în respon-sabilitatea sa (!), ci a autorităților locale. "Partea mea este cea mai ușoară, eu stau în birou și dau autorizații de mediu. Este responsabilitatea primăriei să intervină în zonă. Atunci când vrea să o amenajeze apelează la APM pentru autorizații", a afirmat Senol Zevri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.404 secunde