Din această vară

Clienții băncilor pot scăpa de executarea silită prin mediere

582
Clienții băncilor pot scăpa de executarea silită prin mediere - abde962c399aca75fc298f008d3bfba2.jpg
Medierea își face loc și pe piața creditelor - Ordonanța de urgență 50/2010, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, dă băncilor și clienților posibilitatea de a-și rezolva litigiile prin folosirea "căilor alternative, extrajudiciare", adică prin mediere, fără a lua însă dreptul consumatorilor de a sesiza instanța sau Protecția Consumatorului.

Primul pas în această direcție "europeană" a fost făcut la începutul anului, când Uniunea Mediatorilor Bancari și-a intrat în drepturi.
"Folosirea procedurii de mediere are mai multe avantaje. În primul rând, costurile sunt mult mai mici, comparativ cu un proces. De asemenea, timpul de soluționare este redus considerabil. În paralel, un proces poate dura și câțiva ani, timp în care clientul nu este sigur dacă va pierde sau nu. Prin me-diere, problemele se pot rezolva în câteva ore", spun cei de la UMB.
Tarifele variază între 100 și 150 lei, mediatorii garantând echilibrul între cele două părți și confidențialitate. "Onorariul nu de-pășește 5-10% din costurile obișnuite ale unui proces, incluzând taxele de timbru judiciar și plata experților, avocaților și executorilor", explică reprezentanții UMB.
Medierea poate fi folosită pentru rezolvarea unui număr mare de conflicte între clienți și bănci, dintre care amintim dobânzile calculate greșit, mărirea nejustificată a dobânzilor fixe, comisioanele abuzive, erorile în procesarea tranzacțiilor efectuate cu carduri sau prin internet banking, oferirea de informații incomplete sau neclare, accesul neautorizat în conturi, înregistrările nejustificate ca "rău platnic" în Centrala Riscurilor Bancare și Biroul de Credit, introducerea de clauze noi în contract sau majorarea ratelor, fără a anunța clientul, neplata ratelor, întârzierile repetate la plată sau refuzul de a plăti ratele, depunerea de reclamații nejustificate sau amenințarea angajaților băncii.
"Este important de reținut că medierea poate fi folosită și în faza executărilor silite, pentru că un acord de mediere poate fi încheiat chiar și după demararea unei proceduri judiciare", explică cei de la UMB.
În cazul clienților rău platnici, băncile sunt dispuse să ofere un plan de reeșalonare a ratelor, care, deși presupune prelungirea contractului de creditare, îi poate scăpa pe clienți de executarea silită.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6298 secunde