"Moștenirea istorică a tătarilor", preambul la redefinirea etnică

908
Sub egida Institutului de Turcologie și Studii Central - Asiatice din cadrul Universității "Babeș - Bolyai" din Cluj Napoca și cu sprijinul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, a ieșit, de curând, de la tipar, lucrarea "Moștenirea Istorică a Tătarilor". Coordonatorii, prof. univ. dr. Tasin Gemil și prof. Nagy Pienaru, au adunat în acest volum o mare parte din lucrările prezentate la prima ediție a sesiunii științifice "Moștenirea Istorică a Tătarilor", acțiune care a avut loc în decembrie 2008, la Constanța și Medgidia.
În prezența a numeroși membri ai comunității tătare, lucrarea a fost lansată sâmbătă, la Medgidia, în cadrul unui eveniment organizat de filiala UDTTMR din localitate.
Structurată pe șase capitole, cartea reunește 18 lucrări în limbile română, turcă, tătară și engleză. Cititorul descoperă de la teorii ce țin de semantică la confesiune - ideologie, de la geopolitică și diplomație, abordate prin prisma unor frontiere invizibile, la situația învățătorilor de limba turcă din capitolul "Cultură - Dascăli și carte", diaspora, dar și valoarea lingvistică și cea etnografică ale moștenirii istorice a tătarilor.
"Poporul tătar a pierdut și pierde în continuare enorm din cauza necunoașterii adevăratei sale istorii, a risipirii valorilor sale naționale, a incapacității sale - sperăm temporare - de a-și readuna forțele", spune prof. univ. dr. Tasin Gemil, director al Institutului de Turcologie de la Cluj - Napoca, în prefața lucrării, idee reiterată, de altfel, și la evenimentul de sâmbătă. În acest context, cei doi coordonatori ai lucrării au ținut să atragă atenția asupra necesității aplecării cu mai multă atenție asupra definirii istorice a etniei tătare și a conservării și promovării valorilor sale spirituale. Tocmai de aceea, tot prof. univ. dr. Tasin Gemil a fost cel care și-a exprimat speranța că sesiunea științifică organizată în decembrie 2008 nu va rămâne la prima ediție ci va continua din doi în doi ani. Tot în scopul motivării celor interesați de acest domeniu al cercetării din punct de vedere istoric a etniei tătare, coordo-natorii lucrării au propus ca materialele prezentate la edițiile viitoare ale sesiunii să fie publicate în volume separate, dar care vor purta, însă, același titlu, punându-se astfel bazele unui "Corpus de istorie și civilizație tătărească".
Așa cum aflăm din prefață și cum ne-a confirmat și prof. univ. dr. Tasin Gemil, au început deja pregătirile pentru a doua ediție a sesiunii științifice, programată a avea loc în toamna acestui an.
Miercuri, în prezența rectorului Universității "Babeș Bolyai", prof. univ. dr. Andrei Marga, va avea loc cea de-a doua lansare a volumului "Moștenirea istorică a tătarilor", la Institutul de Turcologie de la Cluj - Napoca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Infuzii împotriva guturaiului
Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Diverse : Apel pentru alăptarea naturală
Pagina a fost generata in 2.4094 secunde