Nevruzul a dat, ieri, startul primăverii în lumea turcică

1360
Nevruzul a dat, ieri, startul primăverii în lumea turcică - 9ea43faaef7b1be6be7b344c56e16608.jpg

Articole de la același autor

Simbol al dragostei, respectului și solidarității, Nevruzul a adus ieri primăvara în spațiul turcic. Cu o vechime de peste 5.000 de ani, sărbătoarea a fost anul acesta, în premieră, declarată oficial sărbătoare a întregii lumi turcice. Tot în premieră, filiala Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România a abordat sărbătoarea prin prisma contribuției valorilor culturale ale spațiului turcic la cultura majoritară din românia.

Sărbătoarea primăverii sau Nevruzul, așa cum este ea cunoscută în spațiul turcic, a devenit începând de anul acesta o sărbătoare oficială pe plan mondial. Celebrat în fiecare an pe 21 Martie, Nervuzul este o sărbătoare a cărei vechime depășește 5.000 de ani și este considerată ziua când încep înnoirile, adică dă colțul ierbii, vremea se încălzește și totul se trezește la o nouă viață. Altfel spus începe un an nou. Numeroase legende s-au țesut de-a lungul timpului pe marginea semnificațiilor acestei sărbători. Dintre ele, cea mai cunoscută este legenda Erghenekonului. Ea spune că în urmă cu mii de ani, datorită unei catastrofe naturale, oamenii au rămas închiși între zidurile unor munți foarte înalți, imposibil de escaladat. În fața acestei situații nu puteau face altceva decât să-și continue viața. În acest spațiu în care s-au stabilit involuntar ei au găsit zăcăminte de cărbuni și minereuri pe care le-au prelucrat, au crescut animale, ducând astfel o viață normală. Legenda spune că tot exploatând minereurile, peretele muntelui s-a subțiat și un lup a fost văzut ieșind. I-au luat urma lupului și mare le-a fost mirarea și bucuria că au putut să iasă și ei prin acel loc. Acea zi a corespuns cu ziua de 21 martie.

Tradiții de Nevruz
Despre semnificația acestei sărbători, dar și despre diferitele obiceiuri care țin de celebrarea sa, au vorbit ieri și prof. Ecrem Gafar, vicepreședinte al UDTTMR Medgidia, dar și prof. Erhan Çelik, director adjunct la Colegiul "M.K. Atatürk" din Medgidia, în cadrul unei manifestări dedicate Nevruzului. Așa cum a ținut să menționeze, încă de la început, reprezentantul comunității tătare, acțiunea de ieri a fost una inedită și asta datorită faptului că, pentru prima dată, ea a depășit granițele comunității, adresându-se și populației majoritare.
Astfel că, cei prezenți au avut ocazia să afle cum se sărbătorește Nevruzul în diferitele zone ale Turciei, dar și în alte țări cu populație turcică. Săritul peste foc, aruncatul frunzelor de măslin în apa mării, serbări câmpenești, dar și vopsitul ouălor și grâul încolțit, toate acestea sunt obiceiuri ce țin de sărbătorirea Nevruzului.
Un loc aparte îl ocupă și colindul, tradiție care se păstrează și astăzi la turcii și tătarii din Dobrogea și care a fost reînviat ieri de membrii Ansamblului Karasu al UDTTMR Medgidia.
Programul artistic a fost completat ieri de elevi de diferite etnii ai mai multor școli din Medgidia, dar și de Corul cadrelor didactice. O notă aparte au dat evenimentului elevii Școlii "Lucian Grigorescu" din Medgidia care au pregătit pentru sărbătoarea lumii turcice de ieri un "Dans balcanic" - un colaj din mai multe dansuri specifice diferitelor popoare din Balcani.
Evenimentul care a avut loc la Biblioteca Municipală "I.N. Roman" din Medgidia a fost organizat de filiala Medgidia a UDTTMR în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Primăria Medgidia. În cadrul aceleiași manifestări dedicate "Nevruzului - sărbătorii popoarelor turcice", a avut loc și o expoziție de desene și colaje tematice ale elevilor de la școlile din Medgidia, cele mai frumoase dintre lucrări fiind premiate la finalul manifestării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 20 Martie 2010
Stire din Diverse : Spanac la cuptor
Pagina a fost generata in 2.8195 secunde