Racheta Helen va fi lansată în cosmos în luna aprilie, de la Constanța

974
Racheta Helen va fi lansată în cosmos în luna aprilie, de la Constanța - 9fc3aa1a5aec3a23e4ec439f464fe5f6.jpg
După încercarea eșuată din luna noiembrie 2009 de a lansa prima rachetă românească în spațiul cosmic, membrii echipei ARCA (Asociația Română de Cosmonautică și Aeronautică) se pregătesc să se reîntoarcă la Constanța pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit.
Potrivit Simonei Popescu, purtătorul de cuvânt al asociației, în luna aprilie racheta Helen va fi readusă la Constanța pentru a fi lansată în spațiul cosmic. Procedura va fi aceeași, singura schimbare fiind adusă balonului care va propulsa racheta la peste 10.000 m altitudine. Dacă anul trecut, ARCA a încercat să facă lansarea cu ajutorul unui balon solar imens, cel mai mare din lume, de data aceasta vor folosi un balon cu heliu, de 40 de ori mai mic. Asociația ar fi vrut încă de atunci să apeleze la un astfel de balon, însă, din lipsă de fonduri, au apelat la varianta solară, cea care a făcut ca lansarea să eșueze.
La data de 14 noiembrie 2009 a avut loc încercarea de lansare a rachetei spațiale Helen, din largul Mării Negre.
Lansarea nu a putut avea loc din cauza încurcării brațelor de umflare în jurul balonului purtător. Acest lucru a fost cauzat de curenții marini foarte puternici. Astfel, ARCA a decis amânarea lansării rachetei Helen pentru luna aprilie a acestui an, tot de pe mare.
Zborul propriu-zis al rachetei Helen va dura câteva minute. La final, capsula presurizată, la bordul căreia se află echipamente de urmărire și telemetrie prin radio și satelit, camere de luat vederi, va ajunge în spațiul cosmic de unde va transmite imagini.
Urmează apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră și de aterizare în Marea Neagră prin parașutare. Toate elementele sistemului vor fi urmărite prin telemetrie radio și prin sateliți de telecomunicație. Marina Militară împreună cu echipa de comunicații ARCA vor asigura recuperarea elementelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2531 secunde