Scurtă lecție de istorie la muzeul callatian

2318
Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia, Clubul Artelor "Solteris" din Mangalia și Școala Generală nr. 3 Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, au organizat vineri, 22 ianuarie, la muzeul callatian, manifestarea cultural-științifică intitulată: "24 Ianuarie 1859 – Unirea Principa-telor Române".
În deschiderea manifestării, directorul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menționat: "Primii pași către Unirea de la 24 Ianuarie 1859 s-au făcut în timpul Revo-uției de la 1848, când românii și-au exprimat categoric dorința de independență și unitate națională. Ulterior, în Moldova și în Țara Românească s-au înființat formațiuni politice sub denumirea de Partida Națională și s-au organizat Comitete ale Unirii. În septembrie 1857 s-au deschis lucrările Adunării Ad-hoc, iar forțele sociale și politice s-au pronunțat în favoarea Unirii Principatelor".
În ziua de 5 ianuarie 1859, în Moldova, după serioase dispute în Adunarea Electivă, a fost propus și ales, în unanimitate, ca Domn al Moldovei, Al. Ioan Cuza. O delegație moldovenească a plecat către Constantinopol pentru a notifica alegerea lui Cuza în Moldova. Trecând prin București, delegații moldoveni au insistat pentru unire, prin alegerea aceluiași domnitor și în Țara Românească.
În cadrul activității dedicate împlinirii a 151 de ani de la unirea Moldovei cu Muntenia, dr. Mihai Ionescu și muzeograf Liliana Vioiu au reamintit evenimentele care au avut ca rezultat "Mica Unire" de la 24 Ianuarie 1859. Gabriel Tora și Marius Dincă, membri ai Clubului Artelor "Solteris", au susținut un recital de cântece și versuri dedicate acestui important eveniment din istoria românilor. Preotul Ioan Aurel Bolba, autorul unor cărți despre ierarhi și preoți cărturari și membru al Clubului Artelor "Solteris", a vorbit despre importanța bisericii în perioada în care se înfăptuia Unirea Principatelor Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Preșcolari în straie populare
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Își vor sărbători patronul spiritual
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Un moment fondator: 24 Ianuarie 1859
Pagina a fost generata in 3.3378 secunde