20 de ani de la înființarea filialei Medgidia a UDTTMR

1230
20 de ani de la înființarea filialei Medgidia a UDTTMR - 3cd149bd896dc7f7273804dd2a067f15.jpg
Filiala Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România a împlinit luna aceasta 20 de ani de la înființare, ocazie cu care membrii comunității au rememorat cele mai importante momente din istoria organizației.

"Au fost 20 de ani de realizări, de împliniri, dar nu ne-au ocolit nici discuțiile și controversele", a spus actualul președinte al filialei Medgidia a UDTTMR, Erol Murad, în deschiderea manifestării care a marcat 20 de ani de activitate a uniunii la Medgidia. Una dintre primele realizări ale comunității tătare din Medgidia a fost însăși înființarea filialei, pe 10 ianuarie 1990, atunci când s-a creat primul comitet provizoriu al Uniunii Democrate Turce din România, organizație care după nici un an avea să își schimbe numele în actuala Uniune Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România. La scurt timp, a fost înființată și prima grupă bilingvă Româno - Turcă pentru preșcolari, s-au introdus limba turcă și religia islamică în instituțiile de învățământ. Și din punct de vedere politic și administrativ, filiala a pornit cu dreptul. La alegerile parlamentare din 1990, filiala a participat la scrutin sub egida uniunii, deputat fiind ales Tahsin Gemil, iar în 1992, filiala a participat pentru prima dată la alegerile locale, în urma scrutinului comunitatea tătară fiind reprezentată în Consiliul Local Medgidia de trei consilieri. Tot filiala UDTTMR a fost inițiatoarea înfrățirii municipiului Medgidia cu orașele Yalova (Turcia), în 2001, și Eski Kirim (Crimeea), în 2006.
Printre membrii fondatori ai uniunii create în 1990 s-au numărat Tahsin Gemil, Gafar Echrem, Apaz Ismet, Ali Leman, Șachir Bunian.
La sărbătorirea celor 20 de ani de activitate, actualul președinte al filialei, Erol Murad, a înmânat diplome de recunoștință foștilor președinți și deputați.
Special pentru această sărbătoare, corul nou înființat din cadrul comisiei de învățământ a filialei UDTTMR a încântat audiența cu melodii turcești și tătărești.
Programul artistic a fost completat și de lansarea unui CD cu melodii tătărești al interpretului Aidin Gelal.
La evenimentul de săptămâna trecută de la Medgidia a participat și noul consul general al Turciei la Constanța, Füsun Aramaz, dar și muftiul Cultului Musulman Muurat Iusuf, actualul deputat al UDTTMR, Aledin Amet, președinta organizației de femei, Sevim Mustafa, dar și reprezentanți ai administrației locale, directori de școli, foști și actuali președinți, deputați, membri ai uniunii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Stire din Diverse : Pui umplut
Pagina a fost generata in 2.8689 secunde