Cu ocazia Sărbătorii etniei tătare de la Medgidia

"Cuget Liber" și-a adjudecat diploma "pentru crearea unei imagini pozitive comunității tătare din România"

1327

Articole de la același autor

Numeroși oaspeți au ținut să le ureze, duminică, tătarilor din România "La mulți ani!", la evenimentele organizate în teritoriu. Noul sediu al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), inaugurat la sfârșitul lunii octombrie, a fost și el neîncăpător pentru membrii comunității care au luat parte la Sărbătoarea etniei tătare, dar și pentru reprezentanții altor comunități etnice din Constanța.

Evenimentul de duminică, de la sediul central al uniunii, a debutat cu discursurile liderilor UDTTMR și ale oaspeților care au subliniat importanța acestei zile pentru etnia tătară din România. Mesajul principal transmis de vorbitori a fost acela că etnicii tătari sunt un caz fericit în rândul minorităților din România, dar și la nivel internațional, ca urmare a faptului că, în mod oficial, printr-o lege adoptată în 2006, statul român a consacrat ziua de 13 Decembrie ca sărbătoare a etniei tătare. Inițiatorul legii a fost însuși deputatul UDTTMR Aledin Amet, căruia i-a aparținut și cuvântul de deschidere a evenimentului.
Recent întors de la Congresul tătarilor din Crimeea, Agiacai Saladin, fost președinte al uniunii și în prezent membru al Congresului tătarilor de pretutindeni, le-a transmis tătarilor din România mesajul de felicitare din partea fraților din țara mamă. De asemenea, el a menționat că partici-parea la congresul din Crimeea i-a dat ocazia de a face cunoscut și peste hotare statutul privilegiat de care se bucură minoritățile naționale în România, în mod special cea tătară.
Mesaje de felicitări au fost transmise și de președintele actual al uniunii, Varol Amet, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, Consulul General al Turciei la Constanța, Haluk Agca, și soția, Derya, Aidun Curt Mola, consilier superior DRI, dar și de oaspeți din afara comunității: prof. univ. dr. Ion Bitoleanu - Universitatea "Spiru Haret", prof. univ. dr. Aurel Papari, rector al Universității "Andrei Șaguna". O surpriză plăcută a venit din partea președintelui Comunității Rușilor - Lipoveni Constanța, Nichifor Vorobiov, care a venit la casă nouă cu un dar pe măsură: "Am fost de curând în vizită în capitala Kazan, capitala Tatarstanului. Acolo, în cadrul unei vizite, am primit de la președintele Parlamentului o medalie cu însemnele oficiale ale republicii, medalie al cărui loc, aici în Dobrogea, cred că este în cadrul comunității dumneavoastră și pe care v-o ofer astăzi, în zi de sărbătoare", a declarat liderul rușilor lipoveni din Constanța.

Premii și premianți
Daula și zurnaua au răsunat duminică și la Tuzla, acolo unde comunitatea tătară a petrecut de ziua ei. Printre invitați s-au numărat aici și consilierii locali. Și la Cumpăna administrația locală s-a implicat în organizarea evenimentului dedicat zilei de 13 decembrie, după cum la Medgidia, președintele filialei UDTTMR, Erol Murad, și primarul Marian Iordache au profitat de această sărbătoare pentru a-i premia atât pe etnicii tătari - de la elevi până la cei mai în vârstă membri - care contribuie constant la promovarea comunității, cât și pe colaboratori. Cotidianul "Cuget Liber" a fost singurul reprezentant al mass-media locale care și-a adjudecat cu acest prilej diploma, oferită de UDTTMR Medgidia și Primărie, "pentru promovarea consecventă în presă și contribuția deosebită adusă la crearea unei imagini pozitive comunității tătare din România".
"Este o zi deosebită pentru comunitatea noastră și ne bucurăm să o petrecem alături de cei dragi, alături de cei care ne sunt permanent alături în demersul nostru de promovare a valorilor noastre culturale și spirituale. Le mulțumim oaspeților pentru că au acceptat invitația de a ne fi alături în această zi de sărbătoare, iar comunității tătare îi transmit un călduros «La mulți ani!»", a spus președintele UDTTMR, Erol Murad.
Petrecerea s-a încins și la Techirghiol, dar și la Valu lui Traian, unde membrii comunității au petrecut până târziu în noapte alături de reprezentanții administrației locale. Și la Basarabi, autoritățile locale au fost parteneri la organizarea sărbătorii tătarilor din localitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Diverse : Ficăței cu mămăliguță
Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Stire din Diverse : Joaca e o treabă serioasă de copil!
Pagina a fost generata in 1.9831 secunde