Scrierea dunăreană, în expoziție și dezbatere la Muzeul "Callatis"

2787
Miercuri, 11 noiembrie, ora 11, la Muzeul de Arheologie "Callatis" din Mangalia va fi vernisată expoziția temporară "Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaș și Tărtăria". Ea va fi urmată de un simpozion, la care vor participa specialiști din domeniul istoric, care vor dezbate subiectul scrierii dunărene.
Expoziția cuprinde 224 de piese cu semne și simboluri considerate de cercetătorii români și străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care aceștia l-au mai numit și "Scrierea Turdaș". Alături de acestea se regăsesc desene, postere și fotografii ale artefactelor, precum și catalogul expoziției cu toate materialele arheologice expuse, care poate fi achiziționat contra cost. Semnele și simbolurile prezente la Mangalia datează din neolitic și eneolitic.
Expoziția a fost prezentată în SUA, după care a fost itinerată la Cluj, Sibiu, Iași, Vaslui și Bacău, iar până în data de 3 decembrie 2009 va putea fi vizitată la muzeul callatian, iar de la Mangalia expoziția va pleca la Vatican. Expoziția este vernisată în memoria cercetătorilor Nicolae Vlassa și Zsófiei Torma, printre cei care au inițiat expoziția numărându-se prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, cercetător științific dr. Magda Lazarovici și cercetător științific dr. Zoia Maxim.
"Specialiștii știu că cele mai vechi semne scrise au fost folosite nu pentru a exprima sunete sau cuvinte, ci idei și înțelesuri. Acest gen de scriere se mai numește și scriere logografică. Există posibilitatea ca inscripțiile descoperite pe teritoriul României, pe vase din ceramică, figurine sau diverse alte artefacte, să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume. Acesta este motivul pentru care am organizat dezbaterile și expoziția la Muzeul "Callatis". Printre cele 224 de exponate se află și celebrele tăblițe de la Tărtăria, mai vechi cu cel puțin un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk și Djemdet Nasr, datate la sfârșitul mileniului IV și începutul mileniului III î.Hr. Cele trei tăblițe de lut, cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte și grupuri de semne despărțite prin linii, au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa.
Despre Civilizația Vechii Europe vorbește Marija Gimbutas, care ajunge la concluzia că această civilizație s-a dezvoltat pe văile fertile ale Dunării. Zsófia Torma atrăgea atenția, încă din anul 1879, asupra importanței descoperirilor de la Turdaș. În prezent, teoria conform căreia scrierea a apărut în sud-estul Europei și nu în Mesopotamia este criticată de numeroși arheologi. Exponatele provin din colecția Szófia Torma și de pe șantierele arheologice de la: Tărtăria, Turdaș, Iclod și Cluj-Napoca", a spus directorul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Mangalia și Muzeul de Arheologie "Callatis", în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California – SUA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 10 Noiembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Care nu se simte bine, mâna sus!"
Pagina a fost generata in 1.493 secunde