Primarii constănțeni cer Prefecturii să nu dea aviz de legalitate hotărârii de trecere a lacurilor și bălților în administrarea CJC

2161
Primarii constănțeni cer Prefecturii să nu dea aviz de legalitate hotărârii de trecere a lacurilor și bălților în administrarea CJC - d90c17e5b4ecaff89ca8db985b53a29f.jpg

Articole de la același autor

Primarii constănțeni au participat, ieri după amiază, la o întâlnire cu prefectul Claudiu Palaz, eveniment în contextul căruia au fost abordate probleme ce țin de organizarea ale-gerilor prezidențiale și a referendumului pentru Parlamentul unica-meral, respectiv pentru reducerea numărului de parlamentari, de asigurarea decontării transportului pentru cadrele didactice din mediul rural, dar și de prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cauzate de virusul AH1N1.
Cu toate acestea, atenția a fost deturnată către alte subiecte ce au suscitat interesul celor câteva zeci de edili prezenți ieri în Sala Mare a Prefecturii Constanța. Concret, la solicitarea expresă a primarului comunei 23 August, Mugur Mitrana, pe ordinea de zi au ajuns și probleme ce țin de două hotărâri aprobate în cea mai recentă ședință de Consiliu Județean. Este vorba despre hotărârea care prevede trecerea imobilelor reprezentând lacuri și bălți din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Națio-nale "Apele Române" în domeniul public al județului Constanța și în administrarea Consiliului Județean Constanța și de cea privind apro-barea procedurii prin care primarii vor fi obligați să ceară aviz de la CJC pentru a emite certificate de urbanism și autorizații de construire "pentru toate categoriile de construcții, altele decât locuințele individuale și anexele gospodărești".

"Se comit ilegalități"
Democrat-liberalul Mugur Mitrana a criticat dur aceste proiecte, susținând că ele "încalcă legea" și că, în acest mod, "CJC se organizează ca un stat în stat". "Se comit ilegalități. Poate vrea CJC să facă și treaba primarilor, ca să plecăm noi acasă", a adăugat, vădit nervos, primarul comunei 23 August. Rea-mintim că această localitate figu-rează pe lista celor ale căror lacuri și bălți trec, urmare a hotărârii apro-bate în ședința din 21 octombrie, în administrarea CJC. Pe aceeași listă se mai regăseau Agigea, Aliman, Cobadin, Constanța, Corbu, Techirghiol, Eforie, Limanu, Mangalia, Oltina, Ostrov, Rasova și Seimeni. Prezent la evenimentul de ieri, primarul liberal din Techirghiol, Adrian Stan, a semnalat, și el, acest aspect, exprimându-și dez-acordul față de trecerea lacurilor și bălților în administrarea Con-siliului Județean, și nu a primăriilor, așa cum ar fi firesc. Chiar dacă primarii nu păreau să cunoască prevederile acestei hotărâri a CJC, cei mai mulți dintre ei au părut ieri deranjați.

Între avizul de legalitate și notificare
De cealaltă parte, reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat, la întâlnirea de ieri, că în pofida faptului că hotărârea se află încă în proces de analiză, în opinia sa, potrivit principiului descentralizării, lacurile și bălțile trebuie să se afle în administrarea primăriilor: "Nu am nimic împotrivă să treacă lacurile la primării, dacă tot vorbim despre descentralizare". Prefectul Palaz a precizat totodată că această hotărâre nu a primit încă avizul de legalitate din partea Prefecturii Constanța la fel ca, de altfel, hotărârea referitoare la procedura de avizare, de către structurile de specialitate constituite în cadrul CJC, a documentațiilor pentru eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire pentru alte categorii de construcții decât locuințele individuale și anexele gospodărești.
Cele două hotărâri citate mai sus fac parte din cele șapte aprobate în ședința CJC a lunii octombrie care, însă, nu au primit încă aviz de lega-litate de la Prefectura Constanța. Alte 18 hotărâri, din aceeași ședință, au avizul instituției reprezentantului Guvernului în teritoriu. În acest sens, prefectul a afirmat că motivul pentru care acestea nu au primit aviz de legalitate este că efectiv nu a avut timp fizic, declarând în același timp că ele se află, pentru moment, "în analiză". "Săptămâna asta mă documentez, voi solicita un punct de vedere și din partea Consiliului Județean. Dar vă spun de acum că voi fi corect. Aș dori ca aceste lacuri să treacă la primării", a afirmat Claudiu Palaz în fața primarilor prezenți, ieri, la întâlnire.
Întrebat, însă, dacă atât cele două hotărâri, cât și celelalte cinci care nu au primit încă avizul riscă să fie notificate, prefectul a precizat că preferă să nu se antepronunțe, dar că ambele variante sunt posibile, în funcție de analiza documentelor.
În acest context, reamintim și că democrat-liberalul Adrian Gheorghiță, consilier județean, a semnalat, la sfârșitul lunii octombrie, o serie de nereguli ale hotărârii referitoare la aprobarea procedurii prin care primarii vor fi obligați să ceară aviz de la CJC pentru a emite certificate de urbanism și autorizații de construire și a cerut chiar revocarea proiectului de hotărâre, înaintând atât Consiliului Județean, cât și Prefecturii Constanța o cerere în acest sens.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4784 secunde