La concertul de sâmbătă, din Phoenix,

Mi-a alergat Vama prin vene

551
Mi-a alergat Vama prin vene - 2b1051fe40e703e2f84344cf9113f0d2.jpg
Formația Vama a susținut, sâmbătă seară, un "show de zile mari" în clubul "Phoenix" din Constanța, câteva sute de oameni au aplaudat frenetic, concert "de mare clasă", prestație "de excepție", Tudor era frumos ca un prinț, lumea cânta și bla, bla, bla, să vărsăm comod, în pagină, toate clișeele.
Trupa Vama chiar a fost sâmbătă în clubul "Phoenix" din Constanța. Iar concertul chiar a fost unul care nu se uită ușor. Atâta doar că încerc să găsesc cuvintele în care să aibă loc toată muzica aia, toată poezia, toată fericirea aia full option pe care membrii formației au construit-o pe metru pătrat.
Vama a cântat, vreme de două ore, cu o pauză de zece minute, care chiar a durat zece minute, nu mai mult, atât piese pe care le-a susținut în cadrul Festivalului Cerbul de Aur, cât și melodii mai vechi, precum "V.S.T.", "Nu am chef azi" și "Vara asta". Când agitat, când liniștit, când amuzat, când trist, solistul formației, Tudor Chirilă, s-a referit și prin intermediul textelor pieselor Vama, dar și în discuțiile cu publicul la paradoxurile normelor și directivelor europene pe care România e obligată să le accepte de când a devenit membru al Uniunii Europene, dar și la casta parlamentarilor români, aceia care acționează preponderent în interesul lor și mai puțin în cel al oamenilor care i-au ales prin vot direct.
Vama a electrizat, la propriu, câteva sute de oameni, i-a ridicat în picioare, determinându-i să-și abandoneze lenea de la începutul concertului și să cânte, să cânte, să cânte. Fără false pudori, fără formalizări reci, fără aplauze care sună sec și gol. Și, ah, da, "pentru că trebuie". "Eu ți-am alergat prin vene/ Ți-am suflat cu dor pe gene,/ Ți-am iubit necunoscutul/ Eu ți-am upgradat sărutul". Acestea sunt primele versuri ale piesei "Zmeul". Așa și cu trupa asta: dacă agreezi muzica ei îți aleargă prin vene oamenii mari care cântă pentru copii și bunici, pentru politicieni și împotriva lor, pentru mine, pentru cei care au un sfert de secol, pentru studenți, dar nu doar pentru ei, despre fiecare poveste de dragoste încă netrăită, despre ce înseamnă "prietenie, plajă, foc" și "putere, tinerețe, fum, iubire, amintire, val, nepăsare, luptă, orgasm ideal" la 17 ani.
Vama cântă, mai nou, așa cum a declarat Chirilă, un rock cu influențe electro, mesajul pieselor fiind anti putere și, poate cel mai important, "anti momentul ăsta". Concertul de sâmbătă a avut și momentele sale de ironie, cu fete "cu «fake-uri» de la Louis Vuitton, colagen și silicon, cu sufletul vândut la mall, cu bancomat în dormitor", așa cum spun versurile piesei "Sâmbătă seara e plin de fete". Publicul nu a fost predominant feminin și nici nu a fost constituit majoritar din studenți, aspect care, așa cum am înțeles, l-a bucurat și pe solist. La concert au luat parte de la liceeni la oameni de 50, 60 de ani. Până la urmă, muzica "anti momentul ăsta" și mesajele împotriva nonvalorilor și a urâtului din jurul nostru nu ține cont de granițele vârstelor, mai ales atunci când, prin vene, curge o poezie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
Stire din Monden : Invitație de pe blogul lui BEBE
Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
Stire din Monden : Vama în Club Phoenix
Pagina a fost generata in 2.0658 secunde