Simpozion despre eroismul dobrogenilor, la Muzeul "Callatis"

2682
Muzeul "Callatis" Mangalia găzduiește, astăzi, de la ora 10:30, simpozionul cu tema "Eroismul dobrogenilor în campania militară din toamna anului 1916". Activitatea se înscrie în proiectul "Muzeografii și arheologii de mâine", desfășurat de Muzeul "Callatis" Mangalia, Colegiul Economic Mangalia și Primăria Municipiului Mangalia.
Dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului "Callatis", readuce în atenție momentul în care au fost sacrificate vieți în războiul pentru reîntregirea națională. După doi ani de neutralitate (1914 - 1916), România a hotărât intrarea în primul război mondial alături de Antanta, declarând astfel război Puterilor Centrale. La începutul lunii septembrie 1916 a avut loc bătălia la Turtucaia, cu rezultate dramatice pentru România (mii de morți și peste 25.000 de prizonieri). Deznodământul de la Turtucaia a influențat evenimentele militare de pe întreg frontul de sud al Dobrogei. După lupte grele desfășurate de-a lungul vechii frontiere dobrogene, trupele româno-ruse s-au repliat pe aliniamentul Rasova – Cobadin – Tuzla. Cea de-a doua etapă a operațiunilor din Dobrogea a fost declanșată la începutul lunii octombrie și, după lupte înverșunate, trupele româno-ruse au reușit să înainteze zece km în dispozitivul advers. Odată cu acțiunile din 6/19 octombrie a început cea de-a treia etapă a luptelor din Dobrogea. Atacul principal a avut loc în zona Topraisar și, timp de două zile și jumătate, soldații români au rezistat încercărilor trupelor germano-bulgare de a înainta. Localitățile Cobadin și Topraisar au fost cucerite de trupele Puterilor Centrale și inamicul avea drum deschis către Constanța. În scurt timp, orașele Constanța și Cernavoda au fost și ele cucerite, iar frontul s-a stabilizat pe linia Dăeni - Babadag. Trupele românești au fost trimise în țară pentru refacere, pe frontul dobrogean rămânând doar trupe rusești. Acestea au inițiat cu succes o contraofensivă până la Boascic și Tașaul, după care situația a rămas neschimbată până în luna decembrie. În concluzie, diviziile române din Dobrogea nu puteau apăra singure un front atât de întins, iar ajutorul aliaților a fost tardiv și insuficient. Bravura ostașilor români este de lăudat, însă numai cu vitejia lor nu au putut face față unui dușman mult mai numeros, înzestrat cu o tehnică militară mai performantă.
Despre operațiunile militare din Dobrogea și despre eroismul dobrogenilor va vorbi, în cadrul simpozionului, dr. Costin Scurtu, directorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național. De asemenea, la eveniment va participa și conf. univ. dr. Daniela Țurcanu Caruțiu, directorul interimar al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5652 secunde