Părerea a fost unanim împărtășită

China, inițiatoarea relațiilor diplomatice cu România

1486
China, inițiatoarea relațiilor diplomatice cu România - 7f9091631492f7ea8536750ebb3e1973.jpg

Articole de la același autor

Universitatea "Ovidius" a găzduit, vineri, un simpozion pe tema "60 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze și restabilirea relațiilor diplo-matice româno-chineze".
Evenimentul a adus în atenție fapte care privesc relațiile culturale și economice dintre România și China, expuse într-o manieră interesantă de profesorii ovidieni și de Consulul General al Republicii Populare China la Constanța, Wang Tieshan.
Prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorec-torul Universității "Ovidius", a deschis manifestarea pornind de la o declarație aparținând generalului Charles de Gaulle, care a anticipat că "Într-o zi, China va fi o mare realitate politică, economică și chiar militară".
A urmat comunicarea conf. univ. dr. Daniel Flaut, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius", care a accentuat relațiile culturale româno-chineze, dar a vorbit, de asemenea, despre beneficiile aduse europenilor de invențiile chinezești, ceea ce a generat fascinația bătrânului continent pentru zona orientală de maximă creativitate: "Asemenea prafului de pușcă, busolei și tiparului, hârtia a fost un factor de progres în Europa. De aceea a fost foarte natural ca europenii să fie foarte interesați de China, țara acestor tehnici avansate".
Lect. univ. dr. Adrian Cîteia a susținut un discurs complex prin care a tratat conceptele fundamentale ale filosofiei taoiste, în timp ce conf. univ. dr. Mariana Cojoc, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, a realizat o prezentare a relațiilor economice dintre România și Republica Populară China la începutul mileniului III.
O altă abordare a relațiilor româno-chineze a avut prof. univ. dr. Iolanda Țighiliu, care a evocat primii ani ai relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Prof. Țighiliu descrie acei ani ca pe "o perioadă plină de romantism din punct de vedere istoric", stabilind că inițiativa dezvoltării relațiilor dintre cele două țări a aparținut, de fiecare dată, Chinei. Una dintre aceste inițiative a avut loc în 1950, când s-a realizat primul schimb de studenți români și chinezi. Astfel, cinci studenți români au ajuns în China pentru a învăța limba chineză, având asigurați 15 dolari pe lună. Prof. Țighiliu povestește despre ospitalitatea și grija cu care studenții români au fost primiți - ajungând în China în decembrie, aceștia nu aveau îmbrăcăminte adecvată vremii friguroase, dar o croitoreasă le-a luat imediat măsurile și, în 24 de ore, le-a adus haine groase pentru a rezista iernii. Prof. univ. dr. Iolanda Țighiliu a fost premiată de Academia Română pentru lucrarea "Relațiile româno-chineze 1880-1974".
A urmat comunicarea prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care l-a prezentat pe Deng Xiaoping, artizanul reformării și modernizării Republicii Populare China.
Consulul Republicii Populare China la Constanța și-a intitulat discursul "Relațiile româno-chineze văzute de un diplomat chinez aflat în România de 36 de ani". Wang Tieshan se numără printre primii studenți chinezi care au venit în România, mărturisind că, atât la Craiova, unde a avut cursuri pregătitoare, cât și la București, unde a urmat Facultatea de Filologie, a fost primit cu aceeași ospitalitate cu care au fost întâmpinați și studenții români în China. Din 2007 se află la Constanța, locul pe care îl admiră datorită bunei conviețuiri a comunităților etnice.
La finalul evenimentului, Wang Tieshan a realizat și o paralelă privind comportamentul politic al celor două țări: "China nu va căuta niciodată hegemonie, pentru că nu corespunde tradiției sale, fiind o țară pașnică, ca și România. Armonia, toleranța și pacea stau la baza relațiilor bilaterale".
Simpozionul a fost organizat de Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius" și Consulatul Republicii Populare Chineze la Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Septembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Se deschide stagiunea de balet
Pagina a fost generata in 2.6528 secunde