"Un viciu istoric", expus la Muzeul "Callatis"

2730

Articole recomandate

Cu prilejul Festivalului Ca-llatis, La Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia va avea loc astăzi, ora 10, vernisajul ex-poziției temporare de pipe "Un viciu istoric".
Vor fi expuse peste 200 de pipe ce provin din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a Institutul de Cercetări Eco - Muzeale Tulcea (ICEM) și a Muzeului "Callatis". De ase-menea, una dintre colecțiile de pipe îi aparține pictorului Ro-bert Perko. Pipele expuse sunt confecționate din ceramică, lemn sau spumă de mare. Narghileaua, un instrument de fumat oriental cu o vechime de peste o mie de ani, face și ea parte din expoziție. De ase-menea, a fost amenajat și un colț cu specific tătăresc, cu exponate din colecția Casei Tătărești "Zulfie Totay" din Cobadin.
"Tutunul este o plantă din America de Sud, care ajunge în Europa după descoperirea Americii de către Cristofor Columb (1492). În secolul VI, comunitățile umane din America de Sud foloseau tutunul pentru durerile de cap și pentru vindecarea rănilor și a muș-căturilor de șarpe. Ulterior, a devenit un viciu istoric, după cum sugerează și titlul ex-poziției. Subliniez faptul că pipele pe care le avem de la Tulcea fac parte dintr-o expoziție vernisată, sub același titlu, în primăvara acestui an, la In-stitutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea", a spus Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului "Callatis".
Vernisajul va fi realizat de muzeograful Corina Radu, la eveniment urmând să fie prezenți primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, dr. Gabriel Custurea, directorul MINC, dr. Florin Topoleanu, directorul ICEM Tulcea, Zulfie Seidali, președinta Fundației Umanitare, Sociale și Științifice "Insanlîk" Cobadin, specialiști din muzeele menționate, dar și reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor de cultură și învățământ din Mangalia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 August 2009
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Eugen Mazilu!
Pagina a fost generata in 3.0066 secunde