Despre "Teritoriul callatian în epoca greacă", la Muzeul "Callatis"

2751
Despre
Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia și Colegiul Economic Mangalia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia, au organizat recent, în sala de expoziție a muzeului, o lecție deschisă intitulată: "Teritoriul callatian în epoca greacă".
Activitatea face parte din proiectul cultural "Muzeografii și arheologii de mâine", coordonat de dr. Sorin Marcel Colesniuc și prof. Ibolya Negoiță, un proiect cu o durată de patru ani, în care parteneri sunt Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia și Colegiul Economic Mangalia". Proiectul are ca scop atragerea elevilor către profesiile specifice unei instituții muzeale, printre acestea fiind în primul rând cele de specialiști în cercetarea, restaurarea, conservarea și valorificarea expozițională a materialelor arheologice descoperite pe șantierele de salvare sau sistematice.
În cadrul lecției deschise, cercetătorul științific Nicolae Alexandru a susținut o prezentare, conform căreia teritoriului callatian, în epocile greacă și elenistică, se întindea în partea de nord până la Tuzla și Techirghiol, în vest până la Comana, Cotu-Văii, Vâlcele, Coroana, Tvardièa, Gorièana, iar pe linia litoralului: Costinești, 23 August, 2 Mai, Vama-Veche, Capul ©abla. În interiorul acestei arii au fost descoperite așezări care aparțin aceleeași perioade la Dulcești, Pecineaga, Moșneni, Arsa, Hagieni și Limanu. Așezările identificate în teritoriul callatian sunt așezări deschide sau fortificate. Concluzia a fost aceea că teritoriul rural callatian a fost organizat la începutul secolului al IV-lea î.Hr. și se învecina la nord cu teritoriul tomi-tan, iar la sud cu cel dionysopolitan.
În etapele următoare ale proiectului, elevii vor participa la cercetări pe șantierele arheologice de la Mangalia și la activitățile de restaurare și conservare a materialelor arheologice descoperite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8659 secunde