Festivități de Înălțare și Ziua Eroilor

3942
# Astăzi, de la ora 10, la Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia, va avea loc o manifestare prilejuită de Înălțarea Domnului Iisus Hristos și de Ziua Eroilor.
Despre semnificația Zilei Înălțării Domnului și despre Ziua Eroilor ne-a vorbit directorul muzeului, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc: "La 40 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos, Biserica creștină sărbătorește Înălțarea la cer a Mântuitorului. Sărbătoarea Înălțării Domnului, pentru noi, românii, mai are însă un sens: acela de cinstire și pomenire a Eroilor Neamului, care și-au dat viața pentru apărarea și întregirea țării, pentru dreptate și adevăr. Prinosul nostru de recunoștință și admirație se îndreaptă către eroii căzuți în războaiele de Independență, de Întregire a neamului și de apărare a ființei naționale; către eroii uciși în lupta de rezistență anti-comunistă; către eroii martirizați în temnițele comuniste și, deopotrivă, către eroiimartiri uciși în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Ziua Eroilor este o zi a demnității, o zi în care, împreună, ne plecăm frunțile pentru a păstra în amintire jertfa eroică a înaintașilor noștri. Eroii care s-au jertfit pentru țară și popor sunt prezenți în sufletele noastre și lor le aducem astăzi un pios omagiu."
În cadrul evenimentului, elevi ai instituțiilor de învățământ din Mangalia, îndrumați de profesori și învățători, vor susține comunicări legate de Ziua Eroilor, dar și momente literar-artistice. Printre participanții la manifestare sunt: prof. Ibolya Negoiță, prof. Constantin Ștefănescu și elevi de la Colegiul Economic Mangalia; director dr. Mihai Ionescu, institutor Alina Alexandru și elevi de la Școala nr. 3 Mangalia; director Carolina Gheriș, director adjunct Agigheldi Turchian, înv. Elena Popa și elevi ai Școlii nr. 1 Mangalia; învățător Georgeta Lungu și elevi ai Liceului Teoretic "Callatis" Mangalia.
Sunt invitați la manifestare reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor de cultură și învățământ din Mangalia.

# Astăzi, de la ora 10, Muzeul Marinei Române, în colaborare cu grădinița "Tom Degețel" din Constanța, organizează mani-festarea cu tema: "Flori și jucării pentru toți copiii lumii".
Cu această ocazie, copiii grădiniței "Tom Degețel" vor prezenta un program artistic de dansuri populare românești și japoneze, o expoziție de pictură, precum și o demonstrație de "Ikebana". De asemenea, Elena și Teodora Onciul (mamă și fiică) vor interpreta cântece din folclorul popular japonez.
Activitatea se va desfășura în sala de festivități "Clio" a Muzeului Marinei Române.

# Astăzi, de la ora 16, la Biblioteca Județeană "I.N. Roman" Constanța va avea loc o serie de manifestări ocazionate de Ziua Eroilor. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Col. (r) Remus Macovei, Cam. (r) Petre Zamfir, Drd. Costin Scurtu, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, Dr. Virgil Coman, Gen. Brg. (r) Oscar Beneș, Cdr. Dr. (r) Marian Moșneagu, Cdr. (r) Vasile Reghintovschi, prof. univ. dr. Ioan Bitoleanu, prof. Ekrem Gafar și psih. Serhan Osman, alături de prof. Nihat Osman.
Discuțiile vor fi moderate de cam. (r) Marcel Dragu, pre-ședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor, Filiala Constanța și prof. Aledin Amet, deputat U.D.T.T.M.R.
În cadrul evenimentului va avea loc o expoziție de carte cuprinzând lucrări despre eroii dobrogeni. De asemenea, va avea loc lansarea revistei "Document", nr. 1/2009.
Evenimentul este organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor Filiala Constanța, Uniunea De-mocrată a Tătarilor Turco Mu-sulmani din România, Institutul Cultural "Sebat Hüseyin" și Biblioteca Județeană "I.N. Roman".

# Și militarii din structurile Forțelor Navale Române vor participa, astăzi, la ceremoniale militare și religioase, cu depuneri de coroane de flori, organizate în garnizoanele Constanța, Mangalia, Brăila, Babadag și Tulcea, după cum urmează: Constanța: ora 13 - Monumentul eroilor români din primul război mondial, Cimitirul Central, ora 13:45 - Monumentul eroilor români din al doilea război mondial, Cimitirul Central, ora 14:15 - Grupul funerar al eroilor Revoluției din Decembrie 1989, Cimitirul Central. Mangalia: ora 12 - Complexul Monumental din Piața Republicii.
Brăila: ora 17 -Monumentul Eroilor din Cimitirul Sfântul Constantin.
Babadag: ora 12 - Monumentul Eroilor.
Tulcea: ora 12 - Cimitirul Eroilor.
La ceremoniale vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Ministerului Apărării Naționale, ai Ministerului Administrației și Internelor, ai Ligii Navale Române, veterani de război, ofițeri în rezervă și în retragere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6265 secunde