Autobuzul 42, raiul hoților de buzunare

731

Articole de la același autor

În ultima perioadă, numărul cazurilor de furt din buzunare sau poșete din autobuze sunt în scădere la malul mării. Deși polițiștii se așteptau să crească numărul furturilor din mijloacele de transport în comun
în perioada sărbătorilor pascale, se pare că hoții s-au reprofilat, alegând marile centre comerciale și zonele aglomerate.
Numărul cazurilor de furt din autobuze este în scădere, potrivit informațiilor furnizate de Cătălin Ologu, agent șef în cadrul Poliției Municipale Constanța, de la Compartimentul Furturi din Buzunare, precum și de Timur Ibraim, șeful serviciului tehnic din cadrul Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanța.

Oamenii nu reclamă hoții de buzunare din autobuze
În Săptămâna Mare, Bogdan Chirea, un cititor al ziarului "Cuget Liber", ne-a semnalat un caz, care a avut loc pe linia 42. "Hoții de buzunare nu se lasă nici în ruptul capului de meserie și operează nestingheriți în mijloacele de transport din Constanța", ne scrie cititorul. El ne-a adus la cunoștință cum o colegă de muncă a rămas fără portofel. Călătorea cu un autobuz RATC, pe linia 42, și, deși își ținea bine poșeta, i-a fost furat portofelul. "A rămas fără banii pentru cumpărăturile de Paște, adică vreo 130 de lei, apucând, din fericire, să cheltuiască ceva înainte", adaugă Bogdan Chirea. Hoții au avut bun simț și i-au aruncat, în stația următoare, portofelul cu actele de identitate, mulțumindu-se cu banii.
Cititorul nostru este indignat de faptul că instituțiile care ar trebui să se preocupe de siguranța noastră au grijă să anunțe că plouă cu amenzi dacă circulă fără bilet de călătorie sau abonament și susține că nu se simte în siguranță în mijloacele de transport în comun constănțene.
Cătălin Ologu ne-a spus că, deși echipajele au lucrat de sărbători, a fost semnalat un singur caz de furt, în fața magazinului Billa: "Nu mai acționează atât de des în autobuze, numărul cazurilor de furt fiind în scădere. Cu toate acestea, există trasee cu probleme: 43, 42, 101 mai nou, iar vara, liniile care duc spre Mamaia, adică 100 și 40".

Țineți actele de identitate și banii în locuri diferite
Hoții de buzunare acționează în grup, însă doar unul dintre ei fură efectiv. "Vin oamenii și se plâng că erau cinci hoți. Era un grup, însă doar unul, maxim doi acționau. Le tot spunem oamenilor să nu mai țină actele și banii în același loc și să evite să urce în autobuzele aglomerate, însă nu toți țin cont de sfaturile noastre", a mai spus agentul șef.
Pentru că nu mai au speranța că-și vor recupera actele de identitate sau banii, mulți nici nu mai anunță poliția, astfel că nu putem ști cu exactitate numărul cazurilor de furt din autobuzele RATC Constanța.

Fără camere de filmat în autobuze, anul acesta
Nici la RATC oamenii nu reclamă hoții. "În ultima perioadă nu au mai fost probleme de acest fel. Jandarmeria și Poliția au supravegheat zonele calde - Gară, Spitalul Mare și zona Pompieri și au luat măsuri", a explicat Timur Ibraim, care a adăugat că zonele amintite au ridicat probleme în urmă cu un an și jumătate-doi. Ibraim a precizat că un fapt care a contribuit la scăderea cazurilor de furt a fost investiția în autobuze: "Avem mijloacele de transport în comun satisfăcătoare, aproximativ 200, iar lumea nu se mai înghesuie acum, nu mai stau pe scara autobuzului, implicit hoții nu mai acționează. Dacă, în urmă cu câțiva ani, oamenii care stăteau în stație așteptau un alt autobuz pentru că nu mai aveau loc, acum situația este alta".
O soluție pentru evitarea furturilor din autobuze la care s-au gândit reprezentanții RATC Constanța era montarea camerelor de filmat, însă acum, în vreme de criză, nici gând de o așa investiție anul acesta. "Nu avem fonduri să montăm 200, poate și 400 de camere de filmat în cele aproximativ 200 de autobuze pe care le avem. Avem camere doar în supraetajate, însă, dacă vor crește fondurile, sigur că vom achiziționa astfel de aparate", a spus șeful serviciului tehnic din cadrul regiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9222 secunde