Pictorul Cogealac, expus la Club Fish:

"De când mă știu, pictez locul și oamenii locului"

1290
Joi seară, la Club Fishzilla (ex-Fish) a avut loc vernisajul expoziției cu vânzare "Portret", aparținând pictorului cunoscut sub numele de Cogealac, provenind din localitatea cu același nume.
Vernisajul a fost realizat de Bogdan Papacostea, redactor șef al revistei Tomis și directorul Librăriei Sophia. El a ținut să aprecieze atenția deosebită pe care pictorul, pe numele său real, Aurel Gheorghiu, o acordă detaliilor și simbolurilor: "De la distanță, desenele sale sunt doar o efigie, dar, uitându-te de aproape, la detalii, poți afla multe lucruri despre persoanele portretizate. În detaliile acelea, găsim simboluri desenate maniacal", a spus Bogdan Papacostea.
Lucrările înfățișează chipuri de oameni, prieteni și persoane cunoscute de pictor, artistul plasând, astfel, pe un loc suprem, chipul, ca mod de identificare, dar și de expresie: "Fața adună toate energiile personale ale ființei. Trăim într-o cultură bazată pe creștinism, iar creștinismul valorizează fața", a precizat Bogdan Papacostea.
Așa cum ne împărtășea anul trecut, visul pictorului Aurel Gheorghiu este de a-și crea un loc de refugiu la Cogealac, unde să lucreze atunci când obosește de București: "Îmi doresc un atelier unde să-mi aduc prieteni și oameni de cultură, să creeze acolo. Nu mă refer doar la pictori, ci și la scriitori, muzicieni. Aș vrea să fie un mic centru artistic, unde oamenii să lucreze în legea lor. Vreau să fac acest lucru pentru mine, nu ca să epatez. Nu vreau ca lucrările rezultate să îmi rămână mie, ci să poată fi văzute într-un muzeu, ca să înceapă, încet-încet, să prindă gustul artei și copiii și elevii din Cogealac. Este un fel de pionierat, iar faptul că doresc ca acest muzeu să fie
într-un loc în care nu se întâmplă mare lucru mă încântă mai mult. Dacă eu sunt în București și lucrez și în Cogealac, atunci eu voi face ca locul să fie cunoscut prin prietenii mei din țară și din străinătate. Sunt optimist în sensul acesta", spunea, la acel moment, artistul plastic.
Într-un interviu pe care Ioan Mircea Popovici i l-a luat pictorului, Cogealac spune: "Din fire nu sunt răutăcios, nici invidios, nici răzbunător. Caut să fiu înțelegător cu toată lumea. De vorbit, vorbesc. Mai vorbesc cu unul, cu altul și cu altul. Vorbesc cu toate personajele pe care le pictez. Îmi pictez vecinii din Cogealac, îmi pictez prietenii. De fapt, de când mă știu, pictez locul și oamenii locului". (Interviu publicat în revista "Preda’s International Magazine", martie 2005). Înclinația plastică pentru cei din jur este confirmată și de Bogdan Papacostea: "Pictorul are mania dragostei pentru cei din jur. Dacă nu i-ar fi iubit, nu i-ar fi desenat în halul ăsta".
Atmosfera a fost completată de muzica provenită din zona etno-jazzului, atent selecționată de realizatorul vernisajului. Anatoly Vapirov, Avishai Cohen, Del Alfoldi Saxophon Ensemble, Pedro Iturralde sau Dimitar Bodurov au invadat muzical spațiul de la Fishzilla. Invazia a fost plăcută, evident.
Lucrările pictorului pot fi văzute pe viu, la Fishzilla, timp de o săptămână, putând fi achiziționate cu 500 de euro fiecare (negociabil). Mai multe informații despre Cogealac și despre creațiile sale pot fi găsite pe site-ul artistului, www.cogealac.ro.
Evenimentul a fost organizat de Club Fish și Librăria Sophia, în colaborare cu Revista de cultură Tomis.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.324 secunde