Parlamentarii constănțeni, între dinamism și ralanti la început de mandat

643
La numai câteva luni de la debutul noului Parlament, monitorizarea activității senatorilor și deputaților, în perioada 15 decembrie 2008 -10 februarie 2009, surprinde o serie de aspecte ce pot demonstra implicarea sau lipsa lor de avânt la începutul procesului legislativ.

Deși s-a scurs puțin timp de când Parlamentul și-a început lucrările, există parlamentari care și-au început în forță activitatea. Astfel, potrivit informațiilor postate pe paginile web ale Senatului și Camerei Deputaților, de la începutul lui februarie, și-au demonstrat dinamismul liberalii, democrat-liberalii și reprezentanții minorităților. În schimb, repre-zentanții PSD sunt încă la faza de… ralanti.

Democrat-liberalii, interesați de economie
Singurii democrat-liberali care s-au distins fie prin inițiative legislative, fie prin luări de cuvânt, sunt deputații Constantin Chirilă (colegiul nr. 4) și Maria Stavrositu (colegiul nr. 10). Membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, Chirilă a avut o declarație politică care a vizat problematica IMM-urilor. Totodată, el i-a adresat ministrului Constantin Niță o interpelare privind bugetul alocat sectorului IMM.
Stavrositu, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport și secretar al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, a luat cuvântul în plen în cadrul dezbaterilor politice organizate în temeiul art.180 din Regulamentul Camerei Deputaților, la solicitarea Grupului parlamentar al PD-L, cu tema "Problematica IMM-urilor și a mediului de afaceri din România".
Ceilalți pedeliști, deputatul Zanfir Iorguș (colegiul nr. 5) și senatorul Mircea-Marius Banias (colegiul nr. 4) au rămas doar la stadiul jurământului.
Partenerii lor de coaliție, social-democrații constănțeni (cei patru deputați și doi senatori), au înregistrat și ei doar câte o singură luare de cuvânt în plenul camerelor din care fac parte, respectiv depunerea jurământului în ședința solemnă.

Opoziția le dă glas liberalilor
Cei mai activi până acum s-au dovedit însă liberalii. Dintre ei s-a remarcat, de departe, senatorul Puiu Hașotti (colegiul nr. 1). Membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități, el a avut deja 20 de luări de cuvânt în plen, în doar șase ședințe.
Și deputatul Gheorghe Dragomir s-a dovedit a fi activ la început de mandat. Membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, el a avut două luări de cuvânt în plen, în două ședințe. El a făcut o declarație politică, intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de ședință "Cum e cu demisia, doamnă ministru Andronescu?". În plus, el a venit și cu o propunere legislativă privind Camerele pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și i-a adresat ministrului Ecaterina Andronescu o interpelare privind situația punerii în aplicare a hotărârii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.
La rândul său, Mihai Lupu (colegiul 2) a avut și el două luări de cuvânt în plen, în două ședințe. Și Lupu a făcut o declarație politică. El a intervenit asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2009. Membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, Lupu este și el semnatar la propunerea legislativă privind Camerele pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Mai mult, constănțeanul i-a adresat ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Marian Sârbu, o interpelare privind ajutoarele pentru încălzire din județ.

Minorități active
Și reprezentanții minorităților naționale și-au început activitatea în forță. Cel mai activ dintre toți este Aledin Amet, reprezentantul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR). Aledin Amet este vicepreședintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Până la 10 februarie, Amet a avut patru luări de cuvânt în plen, în patru ședințe. Una dintre ele este o declarație politică intitulată "Tătarii din Crimeea doresc să-și redobândească drepturile legitime". Totodată, el are deja trei propuneri legislative. O primă inițiativă o constituie înființarea Institutului Cultural al Tătarilor din România "Sebat Husein". Aledin Amet a propus, de asemenea, modificarea alin (1) al art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului. În sfârșit, el a militat și pentru instituirea Zilei Tatălui și a Zilei Mamei.
La toate acestea, se adaugă două interpelări adresate Guvernului. Una dintre ele vizează soluțiile pentru ridicarea unei clădiri lângă Geamia Hunchiar, iar cealaltă privește domeniul sănătății.
Colegul său, Iusein Ibram, reprezentantul Uniunii Democrate Turce din România, a semnat și el două propuneri legislative. Iusein Ibram a propus organizarea învățământului teologic superior de cult islamic, precum și modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5856 secunde