"Cupidon în sevraj" - concurs de karaoke și discuții despre viață

Voluntarii Antidrog le-au vorbit tinerilor despre iubire, droguri și dependență

1247

Articole de la același autor

"Din iubire și drog se naște cel mai puternic aliaj, dar cerul cade când Cupidon intră în sevraj" - sub acest moto, câțiva elevi ai Liceului "G. Călinescu", din Constanța, au organizat, miercuri seara, o petrecere într-un club din Constanța. Mesajul transmis de adolescenți: dependența de droguri, alcool și tutun poate fi înlocuită de "dependența" de muzică și dragoste.
"Petrecerea a fost organizată de șase voluntari de la Centrul Antidrog. Este vorba despre eleve ale liceului G. Călinescu. Au fost foarte creative. Ele au avut inițiativa, noi le-am ajutat", ne-a declarat Alexandra Angela Vasilescu, medic la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.
La petrecere au participat în jur de 60 de persoane. A fost organizat un concurs de karaoke, iar cei mai buni concurenți au fost răsplătiți cu premii constând în bani și cadouri din partea sponsorilor.
"Ne lovim de vicii la fiecare pas și nici măcar nu realizăm asta…Așa stă treaba cu dro-gurile astea" - e doar o frântură din mesajele de pe pliantele distribuite la petrecerea de miercuri seara. Voluntarii Antidrog au adus în discuție nu doar dependența de droguri, ci și dependența de țigări, de alcool, de Coca Cola, cafea, ciocolată sau jocuri de noroc. Au discutat despre dragoste, despre faptul că fumatul nu este un accesoriu și nu e nici "trendy" să fumezi, despre cum afectează drogurile relațiile dintre adolescenți.
Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța spun că astfel de acțiuni sunt binevenite, mai ales dacă inițiativa aparține adolescenților, pentru că mesajele transmise de tineri celor de aceeași vârstă cu ei pătrund mai ușor în conștiință.
Îngrijorător este că sondajele efectuate arată că elevii constănțeni riscă în orice moment să cadă pradă drogurilor. Un studiu efectuat în 2007 de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța arată că 5,6% dintre adolescenți susțin că le-au fost oferite droguri, contra cost, cel puțin o dată, iar 11,9% - gratis. Îngrijorător este că unul din trei elevi constănțeni spune că poate face rost de droguri ușor sau foarte ușor, fie din apropierea școlii, fie din cartier sau din locurile unde își petrece timpul liber.
De altfel, 3,2% dintre cei chestionați au declarat că au consumat marijuana sau hașiș cel puțin o dată în viață.
Totodată, în familiile a aproximativ 2% dintre adolescenți, tatăl, mama, sora sau fratele consumă droguri. 3,6% din tinerii chestionați au spus că au prieteni care consumă substanțe interzise. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de aproximativ o mie de persoane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7104 secunde