Cel mai periculos precedent din presa constănțeană

Feri Predescu a fost condamnată pentru delict de opinie anti-Mazăre

3413
Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au creat cel mai periculos precedent care vizează presa din Constanța și, de ce nu, din România. Prin respingerea recursului declarat de ziarista Feri Predescu împotriva deciziei Tribunalului prin care era obligată să-i plătească primarului Constanței, Radu Ștefan Mazăre, despăgubiri morale de 50.000 de lei, pentru afirmațiile făcute la adresa edilului constănțean într-o emisiune de televiziune, se pune cu adevărat pumnul în gura presei.
"Mesajul" transmis de edil prin intermediul justiției constănțene este unul extrem de simplu și periculos pentru libertatea de expresie care, până la urmă, este un drept constituțional.
Din păcate, judecătorii constănțeni nu au putut face diferența dintre o știre de presă și o opinie exprimată într-o emisiune de televiziune, nu au cercetat manualele de jurnalism înainte de a da o astfel de decizie. Ceea ce studenții învață încă din primii ani de facultate a fost ignorat, cu sau fără intenție, de magistrați. Iar asta nu înseamnă decât o presiune foarte mare asupra acelora care au opinii împotriva primarului Constanței, personaj cu o "trecere" specială în fața judecătorilor locali.
Faptul că Radu Ștefan Mazăre, ca ziarist, a fost condamnat penal cândva nu a contat câtuși de puțin atunci când chiar el a intentat diverse procese altor jurnaliști.
"Simpatia" pe care i-o poartă judecătorii constănțeni este, iată, dovedită, prin această decizie. Dacă el a fost "iertat", deși a făcut-o "proastă" pe Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, ziarista Feri Predescu a fost pusă să plătească pentru că doar a asociat numele unor interlopi cu cel al lui Mazăre. Evenimente care, anterior, au făcut să curgă râuri de cerneală în presa locală și națională nu s-au soldat cu astfel de "sancțiuni", dar acuzele aruncate în eter la un post de televiziune de Feri Predescu au "pătat" imaginea primarului Mazăre în mod iremediabil.
Afirmațiile ziaristei se refereau la legăturile edilului cu clanul Vasea, vizavi de incidentul din 2006, când membri ai lumii interlope au devastat hotelul "Flora". Mazăre și Constantinescu au fost cei care, la acea vreme, cereau vehement Poliției să facă dreptate și tocmai ei, ulterior, și-au retras plângerea. Trebuie să recunoaștem că o astfel de atitudine bizară ridică și astăzi multe semne de întrebare și poate sugera că înțelegerile din umbră despre care vorbea Feri Predescu ar fi reale. Totuși, jurnalista a fost pedepsită pentru exprimarea unor bănuieli justificate.
Aceasta este "dreptatea" oferită de judecătorii constănțeni! Presa nu trebuie să critice, să emită opinii, să divulge ilegalități pe care grupuri de interese la nivel local le comit. Totul trebuie să rămână sub tăcere, mai rău decât pe vremea comunismului, să ne plecăm cu smerenie în fața unor persoane pentru care moralitatea nu mai există de mult, care calcă în picioare cultură, oameni, orgolii, și creează curente "maneliste" ce duhnesc a imoralitate și dezgust.
Asta este "realitatea" impusă de "regimul local" și în care ar trebui să ne creștem copiii, asta este ceea ce ni se oferă și ar trebui să fim mulțumiți! Dacă nu, plătim!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.389 secunde