Cad bursele!

309
Tranzacțiile la Bursa de Valori București (BVB) au fost suspendate ieri, pentru conservarea integrității pieței. Înainte de ora 11, toți indicii BVB erau în scădere, pe fondul lipsei de încredere a cumpărătorilor.
Indicele BET, care relevă evoluția celor mai lichide zece titluri de la bursă, a scăzut cu 9,25%, indicele compozit BET-C a coborât cu 10,68% iar indicele celor cinci SIF-uri, BET-FI, pierdea 14,64 procente.
În urma unei întrevederi cu intermediarii și participanții din piață, oficialii BVB au decis suspendarea până astăzi a tranzacțiilor, "pentru a da un răgaz de gândire inves-titorilor".
De asemenea, au fost suspendate și tranzacțiile la Bursa de Măr-furi de la Sibiu (Sibex).
Analiștii sunt de părere că România a fost lovită mult prea curând de criza financiară, din cauza implicării anemice a statului.
Majorările bugetare, subvențiile anunțate și grevele au șubrezit încrederea investitorilor în stabilitatea pieței românești, ducând la o retragere de pe moneda națională (fapt reflectat în cursul de aproape 4 lei/euro) și la o depreciere puternică a titlurilor listate la BVB.
Brokerii au caracterizat piața drept una lipsită de rațiune, în care "toată lumea încearcă să vândă, pentru că nimeni nu mai știe dacă ce ai acum va mai valora ceva în ziua următoare".
Neîncrederea investitorilor a dus însă la o lipsă acută de cumpă-rători, motiv pentru care conducerea BVB a decis să suspende tranzacțiile, pentru a evita o de-preciere gravă a titlurilor listate.
În același timp, șase mari bănci centrale ale lumii, printre care Banca Centrală Europeană (BCE), banca națională din Marea Britanie și Federal Reserve din SUA, au decis să coboare dobânda de politică monetară cu 0,5%, într-o acțiune comună fără precedent.
Măsura a fost luată pentru temperarea presiunilor de pe piețele financiare, prin furnizarea de lichiditate, după ce bursele asiatice s-au prăbușit iar cele europene au deschis ziua de ieri în scădere, se arată într-un comunicat al BCE și Bank of England (BoE).
Astfel, BCE a coborât dobânda cheie la 3,75%, Federal Reserve la 1,5%, Bank of England la 4,5%, banca centrală a Suediei la 4,25%, banca națională a Elveției la 2 – 3% iar cea din Canada la 2,5%.
Japonia s-a văzut în imposibilitatea de a scădea dobânda cheie, întrucât aceasta era deja la un nivel extrem de scăzut, de numai 0,5%.
Nu în ultimul rând, Marea Britanie a anunțat un plan major de susținere a sistemului bancar, prin garantarea depozitelor intrabancare, fapt care implică o naționalizare parțială a celor mai mari instituții financiare din regat. Planul implică deblocarea unei linii de creditare de 200 miliarde lire sterline și alocarea a 50 miliarde lire sterline celor opt mari bănci care vor par-ticipa la această acțiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8535 secunde