Negii genitali, responsabili de apariția cancerului de col uterin

6890
Negii genitali reprezintă o problemă cât se poate de serioasă, atât din punct de vedere strict medical, întrucât pot reprezenta punctul de plecare în cazul apariției cancerului de col uterin, cât și din perspectiva psihologică. Femeile afectate tind să facă o dramă din problema medicală identificată și, nu de puține ori, necesită consiliere psihologică pentru a putea înfrunta infecția. Tratamentul, dificil și de durată, nu este o soluție definitivă - problema poate oricând să reapară.

Principala cale de transmitere a virusului HPV, răspunzător de apariția negilor genitali, este cea sexuală, dar poate fi transmis și prin simpla atingere a zonei infectate, urmată de atingerea altor zone sănătoase.
De aceea, soluțiile pentru tratarea negilor genitali trebuie să fie aplicate fără întârziere, întrucât pot apărea complicații nedorite.
Dr. Mohamed Salem Zaher, medic ginecolog în cadrul secției de Obstetrică - Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, ne-a explicat care sunt implicațiile infecției cu negi genitali.
Femeile însărcinate, infectate anterior, trebuie să fie conștiente că există posibilitatea transmiterii infecției și la copil. "O altă posibilitate de transmitere este cea pe verticală, adică de la mama infectată la făt. S-au adus în discuție și alte modalități de transmitere în afara contactului sexual sau cel de la mamă la făt: accidental, prin ustensile chirurgicale nesterilizate sau prin contactul cu lenjeria infectată. Ținând însă cont de posibilele implicații ale infecției, se consideră necesară o conduită preventivă", ne-a spus medicul.
Până acum au fost descoperite aproape 100 de varietăți de HPV responsabile de infecția mucoaselor organelor genitale. Dintre acestea, 30 se pot transmite pe cale sexuală, iar unele dintre ele sunt direct răspunzătoare de apariția cancerului de col uterin.

Chiar dacă nu sunt vizibile, leziunile pot exista
Infecția cu HPV se manifestă prin apariția unor leziuni în zonele genitale de culoare roz sau roșu viu, de consistență moale.
"Aceste veruci nu sunt întotdeauna vizibile. Uneori sunt foarte mici, imposibil de văzut cu ochiul liber, sau sunt situate în zone inaccesibile vederii și, astfel, persoana nu este conștientă de faptul ca este infectată și, cu atât mai puțin, ca poate transmite infecția", ne-a mai explicat ginecologul.
La femei, leziunile apar în zona pubiană sau zona perianală, dar și în interiorul vaginului, pe colul uterin sau în uretră. Manifestările sunt reprezentate prin mâncărimi, arsuri sau scurgeri vaginale sau uretrale anormale.
La bărbați, leziunile pot apărea pe pielea penisului și în zona perianală, dar și în interiorul uretrei. Manifestările obișnuite sunt scurgerile uretrale și, eventual, dureri în timpul urinării.
"La femei, riscul infectării cu HPV este reprezentat de transformarea unora dintre aceste leziuni, aflate în zona colului uterin, în leziuni canceroase. Netratate, celulele infectate pot, în unele cazuri, să se transforme în celule precanceroase care, le rândul lor, pot deveni celule canceroase. De aceea este importantă detectarea leziunilor înainte de a degenera", avertizează medicul.

Infecția cu HPV, incurabilă
Pentru femei, testul Papanicolau este cât se poate de edificator, pentru că determină orice modificare a secrețiilor la nivelul colului uterin.
Prezervativul și-a demonstrat eficiența împotriva infecției cu HPV. Este indicat atât pentru prevenirea expunerii la virus, în cazul în care ambii parteneri sunt infectați, cât și într-o relație nouă.
În afara aspectului medical, nici cel psihologic nu este de neglijat. Fumătorii răspund mai slab la tratament decât cei care nu fumează.
Din păcate, nu există un tratament medicamentos definitiv. 20-30 % dintre infecții revin spontan în primele șase luni de la infecție. Infecția cu virusul HPV este incurabilă. Cu toate că simptomele pot dispărea în urma tratamentului, infecția rămâne în organism, existând permanent șanse să reapară manifestări ale virusului.
Se poate, totuși, acționa asupra leziunilor, urmărindu-se distrugerea lor.
Opțiunile terapeutice în cazul infecției cu negi genitali depind atât de morfologia, numărul și distribuția leziunilor, cât și de preferințele pacientului. Tratamentul poate dura și patru-cinci săptămâni, în funcție de gravitatea infecției.
În timpul tratamentului, este necesară întreruperea relațiilor sexuale, în principal pentru a evita infectarea partenerului.
"O conduită preventivă cere ca ambii parteneri să fie examinați și tratați concomitent, evitându-se astfel reinfectarea, și o permanentă și prelungită supraveghere medicală", a mai adăugat ginecologul.
Din păcate, vindecarea negilor genitali nu înseamnă și dobândirea de imunitate în fața unei posibile noi infecții. De aceea, conduita preventivă trebuie să devină obișnuință pentru ambii parteneri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.804 secunde