La Constanța nu și-a găsit loc

Bacalaureatul internațional costă 450 euro per licean

391
Înființarea bacalaureatului bilingv francofon s-a concretizat în urma semnării acordului interguvernamental franco-român din septembrie 2006, care a fixat cadrul unei cooperări bilaterale aprofundate în domeniul învățământului bilingv.
Promoția 2008 este prima care a susținut bacalaureatul francofon. Spre deosebire de colegii lor, pentru cei 25 de "francofoni" constănțeni examenul a avut patru probe suplimentare, care, odată promovată, le-a permis să acceadă la bacalaureatul clasic. Prima probă a fost susținută în clasa a XI-a și a constat într-un modul interdisciplinar în limba franceză, după care, în clasa a XII-a, au mai susținut două probe - scris și oral - cu subiecte speciale de franceză la prima vedere și o probă din economie sau geografie, opțional, în limba franceză.
Pentru a-i ajuta pe elevii care vor să facă facultatea în străinătate, trei licee de stat din România vor organiza, din 2011, examenul de Bacalaureat Internațional (BI), care, deși nu este recunoscut de toate universitățile, are o arie de acceptare mult mai mare decât bacalaureatul românesc.
Cele trei licee care au primit acordul pentru începerea programului de organizare a BI sunt Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea, Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia și Colegiul Național "Barbu Știrbei" din Călărași. Astfel, în toamnă, în cele trei licee vor începe programe pilot, iar din 2009-2010, dacă primesc acreditare, se va putea începe organizarea examenului de BI.
În prezent, elevii români care vor să urmeze studii superioare în stră-inătate trebuie să susțină numeroase examene, pentru a-și echivala, astfel, diploma de bacalaureat, în funcție de țara în care vor să studieze.
Școlile care vor să organizeze BI trebuie să investească aproximativ 40.000 euro pentru începerea programului. Anual, liceele trebuie să plătească taxe de peste 7.000 euro, iar elevii trebuie să achite 450 euro pentru a participa la acest examen.
Ministerul Educației a rezervat, anul acesta, aproape 4 milioane de euro pentru introducerea programelor BI în 100 de instituții din învățământul preuniversitar public din România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3065 secunde