Constanța se dezvoltă după un plan urbanistic vechi de 10 ani

3073
De aproape 10 ani, Constanța se dezvoltă haotic. Ultimul plan urbanistic general (PUG) a fost aprobat în 1999, așa cum ne-a spus Radu Damian, purtătorul de Cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța.
Așa se explică de ce falezele se cocoșează sub vile, de ce au apărut construcții pe plajă, pe spațiul verde dintre blocuri și prin parcuri.

Orice dezvoltare a unei localități se face pe principii urbanistice, pe reguli și pe direcții de dezvoltare. Dezvoltarea unei localități trebuie să se facă conform unor planuri. Un plan urbanistic general definește istoricul unui oraș, pleacă de la averea comunității și pune în practică ceea ce vrea comunitatea, pe baza unor studii. Un PUG cuprinde atât situația existentă, cât și direcțiile de dezvoltare ale orașului. Într-un plan de dezvoltare trebuie să se țină seama atât de explozia demografică cât și de dezvoltarea industriei. Orașul nu este numai o zonă de locuit și de shopping, ci și un loc unde se dezvoltă cultura și industria. Toate aceste componente trebuie să fie armonizate, să se prevadă în ce direcție se va dezvolta zona economică și unde se pot elibera autorizații de construire pentru mall-uri.
Este ciudat, spun reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, cum la noi dispare proprietatea publică.
În planul de dezvoltare al unui mare oraș trebuie să se țină seama de traficul infernal care a început să sufoce toate centrele urbane.
Faptul că nu avem un PUG se vede în orice parte a orașului. Pentru că primarul Constanței, Radu Mazăre, și arhitectul șef Ionuț Toma nu au catadicsit în atâția amar de ani să stabilească necesitățile acestui oraș s-a creat un haos general. Toate spațiile verzi dintre blocuri s-au vândut micilor afaceriști de cartier care au construit dughene, iar la mică distanță de ieșirea din oraș s-a emis aviz de construirea unui mall, apoi al unui complex de locuințe. În acest ritm, localitatea Ovidiu se va uni cu Constanța, iar mall-ul va fi în centru.
Actualul PUG este conceput de arhitecți din București. Astfel, în el găsim multe tendințe care n-au nimic de-a face cu necesitățile orașului nostru. Spre exemplu, zona de lângă lacul Mamaia este prevăzută ca fiind spațiu verde, deși cel mai nimerit ar fi fost ca perimetrul să devină zonă de agrement, unde turiștii și constănțenii să aibă unde să-și lase ambarcațiunea de agrement după ce fac o plimbare pe lac.
Pe de altă parte, regimurile de înălțime sunt stabilite aiurea. Astfel, pe bulevardul Mamaia, regimul de înălțime stabilit prin PUG este de imobile cu două - trei etaje. Ori, zona este una cu densitate foarte mare, este artera de circulație cu foarte multe sedii de bănci și alte firme.

Mamaia se dezvoltă haotic
Stațiunea Mamaia ar fi avut nevoie de un plan urbanistic zonal, însă, nu avem decât planuri urbanistice de detalii. În acest fel se ocolește legea. Pentru planuri urbanistice de detalii nu este nevoie să se ceară avize de la ministere. Mai mult decât atât, planul urbanistic de detaliu se modifică ori de câte ori vreun investitor mai "puternic" vrea să mai construiască ceva pe terenul stațiunii Mamaia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6842 secunde