Autoritățile portuare s-au luptat douăsprezece ore să captureze un tigru

1192

Articole de la același autor

Ieri, la ora 6,45, nava "Barba Grossa", sub pavilion indian, a solicitat autorităților portuare să permită accesul în port. Comandantul a anunțat serviciul Port State Control că un tigru aflat într-o cușcă de la bord, a atacat îngrijitorul trântindu-l la pământ, a rănit ușor doi marinari care încercau să-i bareze calea și a sărit în apă. Fiara a fost urmărită prin binoclu cum a înotat până la digul de nord și s-a cățărat pe stabilopozi.
Nava "Barba Grossa" transportă menajeria vestitului Circ Bengalez, care a evoluat în luna martie la Odessa, Ea urmează să ajungă la Istanbul, pentru următorul turneu. Din cauza furtunii de ieri, vaporul s-a apropiat de coastă pentru a se pune la adăpost de vântul care sufla cu putere dinspre uscat. Din cauza valurilor de 5 - 6 metri care zgâlțâiau nava, animalele au devenit nervoase. Îngrijitorii s-au văzut nevoiți să intre în cuști și să le administreze sedative. Atunci s-a produs incidentul.
Comandantul a solicitat sprijinul autorităților portuare pentru capturarea animalului. El a anunțat că acesta este asigurat pentru suma de 2,5 milioane dolari și că societatea de asigurări va suporta toate costurile operațiunii de capturare.
Avertizarea privind prezența tigrului pe dig a fost retransmisă oficialităților portuare. Imediat a fost convocat comandamentul pentru situații de urgență, care a decis, în primă fază, închiderea accesului pe dig și trimiterea unui aparat de zbor care să localizeze fiara. La ora 8,35, un elicopter a început să survoleze digul la mică înălțime. La vederea acestuia și speriat de zgomot și de vârtejul stârnit de elice, tigrul a sărit în mare și a început să înoate. După circa o oră, timp în care s-a mai odihnit pe balizele întâlnite în cale, el a reușit să traverseze intrarea portului și să se refugieze pe digul de sud.
După aflarea noii poziții a fiarei, comandamentul pentru situații de urgență a schimbat zona restricțiilor de circulație. Totodată au fost convocați specialiștii Direcției Sanitare Veterinare pentru a se găsi o soluție de capturare. La ora 12,30, doi medici sanitar – veterinari însoțiți de doi vânători au pătruns pe dig, la bordul unei mașini de teren. Acționând cu mare precauție, ei au descărcat din loc în loc bucăți de carne impregnate cu substanțe tranchilizante și vase cu apă tratată în același mod.
După retragerea autovehiculului,
s-au organizat posturi de pândă pe trei șalupe aflate la distanță de 50 metri de dig. În jurul orei 17, tigrul a ieșit dintre stabilopozii unde se odihnise și a pornit în căutarea hranei. El a descoperit repede proviziile și a început ospățul. La doar 15 minute după ce a devorat carnea, a adormit tun.
Din acel moment au intrat în acțiune oamenii circului indian. Ei au adus pe dig un vehicul special, dotat cu o cușcă, în care a fost introdus animalul sedat. La ora 18,30, operațiunea de capturare și îmbarcare a tigrului pe nava "Barba Grossa" era încheiată.
Nota de plată a acestei operațiuni inedite și spectaculoase, care a angrenat forțe terestre, navale și aeriene, se ridică la 125.000 dolari, au declarat reprezentanții căpităniei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9945 secunde