La Spitalul din Medgidia se recoltează celule stem din cordonul ombilical

3522

Articole de la același autor

Rezultatele încurajatoare ale transplantului cu celule stem (folosite la vindecarea celor mai grave boli de care ar putea suferi copilul, respectiv leucemie, cancer, boli de ficat sau de rinichi) au făcut ca, în lume, numărul băncilor de sânge recoltat din cordonul ombilical să crească. Din păcate, în România, la ora actuală, nu există încă așa ceva și, chiar mai rău decât atât, nici posibilitatea ca ele să poată fi prelevate în toate spitalele din orașele - reședință de județ. "Este inadmisibil că într-un oraș precum Constanța, al doilea ca mărime din țară, să nu se ocupe nimeni de recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, dacă despre depozitarea acestora nici nu poate fi vorba!". (Valeria Coman, din Constanța)

Spitalul din Medgidia face, însă, excepție!
Scriam, în ziarul nostru de ieri, că despre spitalul din Medgidia și, în mod special, despre materni-tatea din cadrul acestuia, se vor-bește numai la superlativ. Nici nu s-ar putea altfel, din moment ce pacienții sunt impresionați de standardele înalte atinse de această unitate spitalicească. Și pentru ca renumele să fie complet, acest spital este singurul din județul Constanța unde se pot recolta celule stem din cordonul ombilical.
Așa cum v-am promis, vă prezentăm procedura ce trebuie urmată de cei interesați de prelevarea acestor celule.

Spitalul colaborează cu o firmă din Cluj
Stere Bușu, directorul unității, ne-a explicat că din dorința de a veni în sprijinul părinților, din ce în ce mai interesați de siguranța sănătății copiilor lor, spitalul a încheiat un contract de colaborare cu firma Cord Blood Center RO, din Cluj Napoca, care activează ca intermediar și reprezentant al Eurocord-Slovacia (al cărei obiect de activitate este recoltarea, transportul, analiza și pregătirea transplanturilor alogene și autologe de celule hematopoetice).
De menționat că firma Cord Blood Center este o companie comercială cu activitate și reprezentanțe în mai multe state din Europa și Asia, ale cărei servicii constau în prelevarea sângelui ombilical, transportarea acestuia la laboratorul din Bratislava, prelucrarea, examinarea și depozitarea lui.

Contractul se semnează anterior nașterii
Persoanelor interesate de această procedură li se recomandă să ia legătura, înaintea nașterii, cu firma Cord Blood Center RO, cu sediul în Cluj Napoca, str. Eftimie Murgu nr. 2A, telefon +40 264 444442; fax +40 264 441039; mobil +40 727 738207, web: www.cordbloodcenter.ro.
Astfel, anterior nașterii, se vor semna cele trei contracte care acoperă toate procedurile necesare: 1) contract de procesare a sângelui ombilical; 2) contract de depozitare (criogenare) a acestuia; 3) contract de transport, logistică și materiale. De asemenea, se completează o cerere de prelevare a sângelui ombilical.
După semnarea contractelor, clientul va primi kit-ul de recoltare, care conține
toate materialele necesare pentru realizarea recoltării, iar medicul acestuia va primi toate informațiile necesare pentru a efectua cu succes procedura medicală.

Procedura de recoltare
Recoltarea sângelui din cordonul ombilical se face la naștere, imediat după secționarea acestuia, de către medicul care asistă nașterea, căruia firma clujeană îi asigură toate materialele și întregul suport logistic și informațional necesar pentru recoltare (care se poate efectua la orice tip de naștere, este complet nedureroasă și nu implică nici un fel de risc, nici pentru copil, nici pentru mamă).
După recoltare, sângele este preluat de către reprezentantul companiei clujene și trimis la laboratorul din Bratislava, unde se efectuează o serie de analize, pentru a determina sterilitatea și viabilitatea pentru transplant a sângelui placentar. Apoi, sângele este depozitat prin criogenare cu azot lichid la aproximativ -197 grade Celsius, iar laboratorul emite un certificat oficial prin care se atestă viabilitatea pentru transplant a sângelui, pe care îl va primi și clientul, pe adresa de corespondență furnizată, odată cu facturile aferente serviciilor firmei.

Plata serviciilor
Abia după 15 zile de la data emiterii facturilor se va face și plata serviciilor, în funcție de opțiunea de plată exprimată în contract.
În ceea ce privește prețul, acesta este defalcat pe trei componente: transport, logistică și materiale: 1050 RON + TVA (beneficiar: Cord Blood Center RO SRL, Cluj-Napoca, România); procesare, examinare: 2020 RON
(beneficiar: Cord Blood Center, Bratislava, Slovacia); conservare în stare congelată (un an calendaristic): 90 RON + TVA (beneficiar: Cord Blood Center , Bratislava , Slovacia). TOTAL: 3270 RON.

Sumele corespunzătoare transportului și procesării sângelui ombilical pot fi achitate integral sau în trei rate lunare, iar taxa pentru conservare se plătește anual. Pentru primul an, se va plăti o taxă proporțională cu numărul de luni rămase din anul respectiv, iar pentru anii următori, se va emite câte o factură (INVOICE) în aceeași zi calendaristică la care s-a emis informarea privind rezultatele procesării sângelui placentar în anul nașterii copilului.
În România sunt trei centre unde se poate face o intervenție chirurgicală cu celule stem: la Târgu Mureș, la București și la Timișoara. Lipsa donatorilor face ca doar o parte dintre cei care au nevoie de celule stem să poată beneficia de transplant. Costul unui transplant ajunge până la 50.000 de euro, față de 200.000 de euro, cât este în Occident.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9858 secunde