Copiii cu dizabilități, integrați prin artă

1155
Palatul Copiilor din Constanța a găzduit, recent, un festival-concurs de interpretare vocală, muzică și dans, la care au participat atât tineri din liceele din județ, cât și elevi din centre de plasament și școli speciale.

"Concursul s-a desfășurat în cadrul SNAC (Strategia Națională de Acțiune Comunitară) și a fost adresat în primul rând copiilor cu dizabilități, pentru a-i integra în colectivitate și a-i face să se simtă egali cu tinerii care învață în școli normale", a declarat inspector școlar de specialitate socio-umane, Aliss Andreescu.
La competiție s-au înscris opt echipe mixte, compuse din câte 12 elevi, din care șase de la liceele din județ și șase proveniți din școlile speciale. Fiecare echipă a avut la dispoziție aproximativ 12 minute pentru a demonstra că s-au pregătit și pentru a convinge publicul de abilitățile artistice.

Concursul a reunit tineri din tot județul
Elevii cu dizabilități provin atât din Constanța, de la Școlile Speciale nr. 1 și 2, Centrul de plasament "Delfinul", dar și din alte localități, de la Casa de Copii "Ashintanoe", din Mihail Kogălniceanu, Centrul de zi Tineri pentru Misiune "Nightingales Children’s Project" Cernavodă și de la Centru de Recuperare din Năvodari.
Alături de acești tineri cu care soarta a fost mai puțin prietenoasă, au urcat pe scenă, în concurs, liceeni de la Colegiul "Mihai Eminescu", Grupul "Dimitrie Leonida", Colegiul Tehnic "Vasile Pârvan", Colegiul de Marină "Al. Ioan Cuza", Grupul Școlar "I. N. Roman", Colegiul Tehnic "Tomis", din Constanța și tineri de la Colegiul "Kemal Ataturk", din Medgidia, grupurile școlare "Lazăr Edeleanu" Năvodari, Cogealac și "Carmen Silva", din Eforie Nord.
Tinerii au dansat pe ritmuri de muzică populară, s-au mișcat pe muzică dance, break dance și rapp și au interpretat cântece din mai multe repertorii. Echipele au avut posibilitatea să participe la secțiunea modernă sau la cea tradițională, în funcție de preferințe și aptitudini.
În afara concursului propriu-zis, au mai pregătit programe artistice elevii de la Liceul cu Program Sportiv și de la Liceul Teoretic Băneasa.

"La noi în țară, copiii cu handicap parcă sunt ținuți ascunși"
Deși toți concurenții s-au pregătit serios, doar echipele de pe primul loc vor participa la faza următoare a proiectului. Echipele câștigătoare de la cele două secțiuni se vor califica în etapa regională de la Galați, și, dacă vor impresiona juriul, vor avea ocazia să ajungă la faza națională, care se va desfășura la Craiova.
"Este bine că se desfășoară o activitate care să îi implice și pe copiii cu probleme, pentru că trebuie integrați și ei în societate. La noi în țară parcă sunt ținuți ascunși copiii cu handicap, și merg numai la școli speciale. În țări din Europa, ei sunt considerați normali, merg vreo două ore la aceeași școală cu ceilalți copii, după care continuă programul în clase speciale", a declarat directorul Palatului Copiilor, Mustafa Ilhan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9347 secunde