Ziua serbărilor în școli

24 ianuarie - în scenete, versuri, referate și concursuri

13807

Articole de la același autor

La 24 ianuarie/5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este votat, unanim, Domn al Moldovei și Domn al Țării Românești, de cele două camere de deputați, mai întâi de cea de la Iași, apoi și de cea de la București. Unirea cea mult așteptată de veacuri, după moartea năprasnică a lui Mihai Viteazul, ucis de unguri în 1601, pe Câmpia Turdei, se înfăptuise.
"V-am zis - avea să spună Cuza despre Unire - ca ea va fi precum România o va dori și o va simți".

La Mangalia, școlile își dau întâlnire la muzeu
Cu prilejul împlinirii a 149 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, în colaborare cu instituții locale organizează, astăzi, o serie de manifestări culturale.
În deschidere, drd. Sorin Marcel Colesniuc, cercetător științific la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, va vorbi despre principalele evenimente care au dus la unirea Principatelor Române. Mai spicuim din program alocuțiunile dr. Olimpiu Emanuel Glodarenco, directorul Muzeului Marinei Române, care va susține comunicarea "Rolul lui Cuza în crearea flotilei românești militare", iar din partea Bibliotecii Municipale Mangalia, Felicia Răgușilă va prezenta cărțile în care cei interesați pot găsi informații despre unirea Moldovei cu Țara Românească.
De asemenea, elevii Școlii nr. 1 Mangalia vor prezenta programul cultural-artistic "24 ianuarie - pagină nemuritoare a istoriei românilor".
Elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonați de prof. Ibolya Negoiță, vor interpreta sceneta "Moș Ion Roată și Unirea", iar elevii clasei a IV-a A, ai Liceului Teoretic Callatis Mangalia, îndrumați de învățătoarea Olga Bulboacă, participă cu un grupaj de versuri și scenete intitulat "Vodă Cuza - domn nou la vremi noi" și cu o miniexpoziție de desene și lucrări tematice.

Colegiul Pedagogic dedică trei zile Marii Uniri
După ce, ieri, au fost prezenți la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde corul a interpretat cântece istorice, astăzi, elevii Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu" vor fi implicați într-o serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea a 149 de ani de la formarea Statului național român, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859.
Programul acțiunilor programate începe cu dezbaterea cu tema "Unirea Principatelor Române - un fapt împlinit", organizată de clasa a XII-a A, urmată de un scurt program artistic, susținut de elevii instituției.
Mâine, elevi ai Colegiului vor participa la sesiunea de comunicări din cadrul Muzeului de Marină "Al. I. Cuza", cu lucrarea "Agențiile diplomatice românești în timpul domniei lui Al. I. Cuza".

Concurs interactiv între "C.A. Rosetti" și "Regina Maria"
Grupul Școlar "C.A. Rosetti" Constanța, sub patronajul Societății de Științe Istorice Constanța și în colaborare cu Colegiul Național de Arte "Regina Maria" Constanța și Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, organizează astăzi, în Cabinetul de istorie al școlii, o serie de activități dedicate omagierii Unirii Principatelor Române din 1859.
Evenimentul, organizat de catedra de istorie sub titlul "Unirea, națiunea a făcut-o!", va fi marcat prin activități susținute de prof. Elvira Nica, directorul adjunct al Grupului Școlar "C.A. Rosetti" Constanța, și Lavinia Gheorghe, muzeograf la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, precum și o expunere a prof. Dalila Nicolau, care va vorbi asistenței despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Materialul realizat de prof. Gigi Stanciu, de la Colegiul Național de Arte "Regina Maria", va fi comentat de prof. Daniela Niță.
Probabil, momentul care va suscita un mai mare interes va fi cel al concursului interactiv dintre elevii Grupului Școlar "C.A. Rosetti" și cei ai Colegiului Național de Arte "Regina Maria", care va fi moderat și coordonat de prof. Doina Rusu.

Școala "Ion Creangă" dezbate consecințele Unirii
Astăzi, la Școala cu clasele I-VIII "Ion Creangă", cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, se va desfășura un program ce va cuprinde o expoziție de desene cu tema Unirii, sceneta "Moș Ion Roată și Unirea" și un program artistic susținut de elevii și corul școlii. De asemenea, se va expune un documentar dedicat procesului istoric al înfăptuirii Unirii, pe baza căruia istoricii invitați, alături de elevi, vor dezbate și vor analiza semnificațiile și consecințele evenimentului pentru România și Europa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.3454 secunde