Formularul E112 - pașaportul pentru tratament în străinătate

2542
Daca aveți nevoie de o intervenție chirurgicala, dar clinicile din țară la care ați apelat v-au programat prea târziu din cauza numărului mare de solicitări, trebuie să știți ca există o soluție – să vă operați într-unul din statele Uniunii Europene în baza asigurării de sănătate pe care o aveți în țară.

Lămâița Antochi, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, ne-a explicat că totul se realizează în baza formularului E112, care funcționează potrivit Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 1.408/71.
Asiguratul trebuie să facă o cerere la Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru emiterea acestui formular, este nevoie ca tratamentul de care pacientul are nevoie să se regăsească printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
De asemenea, asiguratul trebuie să dovedească faptul că acest tratament nu i se poate acorda în intervalul de timp necesar pentru obținerea tratamentului respectiv în România, luând în considerare starea de sănătate a persoanei și evoluția probabilă a bolii. Astfel, solicitantul trebuie să arate că a contactat două clinici de specialitate și că a fost programat la o dată prea târzie. De asemenea, cererea trebuie să conțină recomandarea celor doi medici de la clinicile contactate, pentru că eliberarea formularului E 112 trebuie să aibă la bază și un raport medical care să ateste starea de sănătate a solicitantului
În cazul în care cele două condiții sunt îndeplinite, casa de asigurări de sănătate nu poate refuza eliberarea acestui formular.
Pacientul se tratează la clinica din străinătate, iar costul intervenției este suportat de Casa Națională de Asigurări din România. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS, în acest an, la Constanța au existat aproximativ 50 de solicitări de acest gen.
Formularul E112 se eliberează înainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat. Acesta se poate elibera și după plecarea persoanei, dar numai dacă din motive de forță majoră nu a putut fi eliberat anticipat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9506 secunde